Czas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje):700g piersi kurczakamarynata:łyżka przecieru pomidorowego2 łyżki oliwy2 łyżki soku z cytryny2 roztarte ząbki czosnku1 starta mała cebulasól i świeżo zmielony pieprzsos jogurtowy:250ml jogurtu greckiego1 duży ząbek czosnku1 świeży ogórekWykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Przygotować sos jogurtowy; czosnek połączyć z bardzo drobno pokrojonym ogórkiem bez gniazd nasiennych. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem. Kostki kurczaka nadziać na 4 drewniane patyczki,które wcześniej przez 30 minut namoczyć w wodzie. Opiekać szaszłyki przez ok.10-15 minut na intensywnie rozgrzanej patelni grillowej (można dodać trochę oleju na patelnię) często obracając, aż mięso będzie upieczone.Uwagi:Podawać z ryżem i sosem jogurtowym.