Wykonanie
Tzatziki czyli lekka, grecka przystawka składająca się z kilku niedrogich, łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakuje z grillowaną
pitą. Może być również podawana jako sos do
mięs. Od ostatnich wakacji jestem zakochana w tzatzikach. Robię je kilka
razy w tygodniu. Bardzo polecam!Składniki
jogurt grecki, 250 gświeży
ogórek, 130 g
cebula, 1/2 małej
czosnek, 1 ząbek
sok z cytryny, 1 łyżeczka
sól,
pieprzoliwa z oliwek, 1 łyżkaSposób przygotowania
Ogórka umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odcisnąć z
wody.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć
jogurt z
ogórkiem,
cebulą,
czosnkiem i
sokiem. Przyprawić
solą i
pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na 15 minut. Przed podaniem skropić
oliwą.