ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z soczewicą wg Gordona Ramsaya – nowa książka kucharska

Wątróbka z soczewicą wg Gordona Ramsaya – nowa książka kucharska

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Od jakiegoś czasu polowałam w księgarni na tą książkę. Myślę, że większość z nas zna ze słyszenia Gordona Ramsaya. Ja od wielu lat jestem jego fanką i często oglądam programy telewizyjne , które prowadzi. Książka kucharska ” Niedzielne przysmaki” nakłania czytelników do co tygodniowej wspólnej biesiady, pokazując tajniki prostej i smacznej domowej kuchni w wydaniu ” na bogato” – trzydaniowo i rozpiską jak zaplanować taką ucztę. Opatrzona jest wieloma praktycznymi poradami – przy większości przepisów co znacznie ułatwia pracę. Na pewno część przepisów wypróbuję i pokażę Wam jak mi się udały.
Informację o promocji na książkę znalazłam na stronie cuponation.pl . Dzięki tej stronie skorzystałam z oferty sklepu empik.com . Książka dostępna jest na wyprzedaży internetowej w cenie 34,90 , normalnie w sklepie kosztuje 64,90, wiem, kilkakrotnie pytałam! Przy okazji mogę wspomnieć o tym jak miło było mi wybrać darmowy odbiór w salonie.
Postanowiłam przygotować dla Was smażoną wątróbkę drobiową z zieloną soczewicą. Przepis przypadł mi do gustu i postanowiłam , że będzie on pierwszym jaki zaserwuję z tej oto książki. Najciekawszym pomysłem jest tutaj podanie soczewicy z winegretem – ode mnie dostał on odrobinę cukru i łyżeczkę musztardy, wybacz Gordonie, ale taki lubię najbardziej, majstersztyk.
Składniki wg książki 4-6 osób:
500- 600 g wątróbek
sól morska, świeżo mielony pieprz
soczewica:
250 g zielonej soczewicy
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1 gałązka tymianku
1 liść laurowy
100 g surowego boczku
20 g masła
1 marchew pokrojona w kosteczkę
1 gałązka selera pokrojona w kosteczkę
1 por , oczyszczony i posiekany
garść szczypiorku
75 g plastrów boczku (pominęłam)
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu
Przygotowanie:
Ugotuj soczewicę, włóż do rondla z tymiankiem, liściem, czosnkiem oraz surowym boczkiem, zalej wodą, aby zakryła składniki. Doprowadź do wrzenia i gotuje 35 minut. Gdy będzie miękka wyjmij zioła i boczek, a soczewicę odcedź.
W rondlu rozpuść masło, włóż marchew , por i seler, duś 10 minut, mieszając.
Na patelni z grubym dnem usmaż plastry boczku i dodaj ze szczypiorkiem do soczewicy.
Wymieszaj oliwę z octem ( ja dodałam szczyptę cukru i łyżkę musztardy ) , zrób winegret i 2/3 wlej do soczewicy -resztę pozostaw do dekoracji.
Rozgrzej suchą patelnię, gdy będzie gorąca smaż na rumiano wątróbki – 1-2 minut z każdej strony, po czym dopraw.
Wątróbkę nakładaj na soczewicę, dekorując talerze resztą sosu.
****
Boczek z gotowania soczewicy możecie użyć do jajecznicy, pizzy czy makaronu ala carbonara.
A teraz trochę o tym jak łatwo w internecie można znaleźć świetne , nie tylko książkowe okazje. Tak jak wspominałam, za tą książką rozglądałam się od pewnego czasu – jest ona spisem potraw które Gordon gotował na antenie TVN Style.
Fasolowa zupa krem z krewetkami ( mam na nią chęć! )
Co zachęca do buszowania w internecie w poszukiwaniu okazji ? Z pewnością to , że kto szuka na pewno je znajdzie .
Dajcie znać jak udały Wam się internetowe zakupy, ja jestem wielką fanką zakupów internetowych, dlatego często przeglądam strony z wszelkiego rodzaju okazjami
Brak powiązanych notek.
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/07/12/watrobka-z-soczewica-wg-gordona-ramsaya-nowa-ksiazka-kucharska