Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Od jakiegoś czasu polowałam w księgarni na tą książkę. Myślę, że większość z nas zna ze słyszenia Gordona Ramsaya. Ja od wielu lat jestem jego fanką i często oglądam programy telewizyjne , które prowadzi. Książka kucharska ” Niedzielne przysmaki” nakłania czytelników do co tygodniowej wspólnej biesiady, pokazując tajniki prostej i smacznej domowej kuchni w wydaniu ” na bogato” – trzydaniowo i rozpiską jak zaplanować taką ucztę. Opatrzona jest wieloma praktycznymi poradami – przy większości przepisów co znacznie ułatwia pracę. Na pewno część przepisów wypróbuję i pokażę Wam jak mi się udały.Informację o promocji na książkę znalazłam na stronie cuponation.pl . Dzięki tej stronie skorzystałam z oferty sklepu empik.com . Książka dostępna jest na wyprzedaży internetowej w cenie 34,90 , normalnie w sklepie kosztuje 64,90, wiem, kilkakrotnie pytałam! Przy okazji
mogę wspomnieć o tym jak miło było mi wybrać darmowy odbiór w salonie.

Postanowiłam przygotować dla Was smażoną
wątróbkę drobiową z
zieloną soczewicą. Przepis przypadł mi do gustu i postanowiłam , że będzie on pierwszym jaki zaserwuję z tej oto książki. Najciekawszym pomysłem jest tutaj podanie
soczewicy z
winegretem – ode mnie dostał on odrobinę
cukru i łyżeczkę
musztardy, wybacz Gordonie, ale taki lubię najbardziej, majstersztyk.Składniki wg książki 4-6 osób:500- 600 g
wątróbeksól morska, świeżo mielony
pieprzsoczewica:250 g
zielonej soczewicy1 ząbek
czosnku, rozgnieciony1 gałązka
tymianku1
liść laurowy100 g
surowego boczku20 g
masła1
marchew pokrojona w kosteczkę1 gałązka
selera pokrojona w kosteczkę1
por , oczyszczony i posiekanygarść
szczypiorku75 g plastrów
boczku (pominęłam)3 łyżki
oliwy1 łyżka
octuPrzygotowanie:Ugotuj
soczewicę, włóż do rondla z
tymiankiem, liściem,
czosnkiem oraz
surowym boczkiem, zalej
wodą, aby zakryła składniki. Doprowadź do wrzenia i gotuje 35 minut. Gdy będzie miękka wyjmij
zioła i
boczek, a
soczewicę odcedź.W rondlu rozpuść
masło, włóż
marchew ,
por i
seler, duś 10 minut, mieszając.Na patelni z grubym dnem usmaż plastry
boczku i dodaj ze
szczypiorkiem do
soczewicy.Wymieszaj
oliwę z
octem ( ja dodałam szczyptę
cukru i łyżkę
musztardy ) , zrób
winegret i 2/3 wlej do
soczewicy -resztę pozostaw do dekoracji.Rozgrzej suchą patelnię, gdy będzie gorąca smaż na rumiano
wątróbki – 1-2 minut z każdej strony, po czym dopraw.
Wątróbkę nakładaj na
soczewicę, dekorując talerze resztą sosu.****
Boczek z gotowania
soczewicy możecie użyć do jajecznicy, pizzy czy
makaronu ala carbonara.A teraz trochę o tym jak łatwo w internecie można znaleźć świetne , nie tylko książkowe okazje. Tak jak wspominałam, za tą książką rozglądałam się od pewnego czasu – jest ona spisem potraw które Gordon gotował na antenie TVN Style.

Fasolowa zupa krem z
krewetkami ( mam na nią chęć! )Co zachęca do buszowania w internecie w poszukiwaniu okazji ? Z pewnością to , że kto szuka na pewno je znajdzie .
Dajcie znać jak udały Wam się internetowe zakupy, ja jestem wielką fanką zakupów internetowych, dlatego często przeglądam strony z wszelkiego rodzaju okazjamiBrak powiązanych notek.