Wykonanie
200 g
makaronu ryżowego lub taki jaki lubiciemała
cukiniabrokułmały pęczek
cebuli dymki lub jedna mała
cebula1-2 ząbki
czosnku2 łyżeczki posiekanych
ziół -
natka z
pietruszki,
oregano lub
tymianek,
szczypiorek1-2 łyżki
oleju lub łyżka
masła do smażenia1-2 łyzki
oliwy lub
oleju lnianego1 łyżka
sosu teriyaki lub łyzeczka
octu balsamicznegosól,
pieprz,
cukier do smakuPrzygotowaniePrzepis na FILMIE
Makaron ryżowy wstążka gotuję kilka minut, zeby był średnio miękki na tzw. ząb - wybrałam długie kluchy, bo takie lubimy, ale lepiej wybrać krótsze, żeby łatwiej wymieszać je ze składnikami.100 gram
makaronu ugotowanego to około 110 kalorii.
Brokuł gotuję na parze do miekkości, ale tak, żeby się nie rozlatywał. W trakcie gotowania oprószam szczyptą
soli po wierzchu (używam różyczek
brokuła a drzewko odcinam i odkładam do zupy - zdecydowanie dłużej się gotuje a nie chcę, żeby rózyczki
brokuła rozgotowały się na papkę). Odcedzam
makaron i
brokuł.Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażam
cukinię, pokrojoną wcześniej w plastry lub na drobniejsze kawałki. Kiedy się nieco przyrumieni, dodaję pokrojoną
dymkę. Po chwili dodaję posiekane
zioła z
czosnkiem i zaraz wykładam na to
makaron,
sos teriyaki, szczyptę
cukru i
soli.
Sos teriyaki nie musi być tylko do sushi. Jest świetny do marynat i doprawiania wielu potraw. Warto się pokusić i zrobić go samodzielnie z
sosu sojowego,
cukru,
imbiru... Wracając do gotowania -mieszam z wyczuciem i minutę dwie podgrzewam. Wyłączam grzanie i dodaję różyczki
brokuła. Delikatnie mieszam. Próbuję i koryguję smak w razie potrzeby. Na koniec polewam danie jedną lub dwoma łyżkami na przykład
oleju lnianego lub
oliwy z oliwek. Pychota!!!Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika