Wykonanie
Okrągłe mini
cukinie to bardzo „wdzięczny materiał” na kulinarne eksperymenty :)Tym razem proponuję Wam bardzo prostą, ale jednocześnie wielce smakowitą wersję „bezmięsną”.
Składniki: (12 sztuk)12 okrągłych mini
cukinii (o średnicy 5-7 cm)1
cebula1 szklanka ugotowanego pęczaku (tutaj podawałam sposób na szybkie i łatwe gotowanie
kasz)1/2 szklanki
suszonych pomidorów – zmiksowanych na pastę wraz z częścią
oliwy, w której były marynowane1-2 ząbki
czosnku1-2 łyżki ulubionych posiekanych świeżych
ziół (u mnie
tymianek i
szczypior)
sól i
pieprzchilli – do smaku (opcjonalnie)
oliwaWykonanie:
Cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ściąć im „kapelusiki”, a środki wydrążyć tak aby powstały kubeczki z cienkimi ściankami. Miąższ zachować i posiekać.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy, dodać posiekaną
cebulę oraz przeciśnięty
czosnek. Smażyć na średnim ogniu aż
cebula zrobi się szklista. Zdjąć z patelni i odstawić. Na tę samą patelnię wlać kolejne 2-3 łyżki
oliwy, dodać posiekany drobno miąższ z
cukinii i smażyć do czasu aż odparuje i zmięknie.Wymieszać zeszkloną
cebulę i
czosnek, usmażony miąższ z
cukinii, zmiksowane
suszone pomidory oraz posiekane
zioła. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
chilli.Tak przygotowanym farszem napełnić „kubeczki” z
cukinii. Każdy przykryć „kapelusikiem” i ustawić w naczyniu żaroodpornym. Skropić/spryskać
oliwą.Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.Smacznego :)
URLOP :)Moi
Drodzy, właśnie wyruszamy na rodzinne wakacje!Mam nadzieję, że będzie to wyjazd pełen dobrej zabawy i odpoczynku, ale także, że zaowocuje on nowymi kulinarnymi inspiracjami!Pzdr Was gorąco i zapraszam po kolejne przepisy w sierpniu :)Aniado