Wykonanie
Smak i efekt odwrotnie proporcjonalne do wysiłku włożonego w przygotowanie!Przygotowanie
kurczaka zajmuje przysłowiowe „pięć minut”, a smak zachwyci każdego!
Kurczak przechodzi zapachem
cytryny, pozostaje wilgotny, a warzywa nasiąkają mięsnym sosem.Najlepiej prezentuje się podany w całości, zaraz po wyjęciu z pieca:)Uwaga:)Danie to można przygotować na „zwykły obiad”, ale równie dobrze prezentuje się podczas przyjęcia.Oprócz wymienionych przeze mnie warzyw, do dania tego można dodać:
bakłażana,
pomidorki koktajlowe,
oliwki… W zasadzie ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia i… stan zapasów:) Dodając różne warzywa, w tym także
ziemniaki, każdy będzie mógł wybrać to co lubi (lub to co mu wolno…).Składniki:1
kurczak1
cytrynasól,
pieprz i ulubione
zioła3-4 łyżki
oliwy1
cukinia pokrojona w grube plastry1
żółta papryka pokrojona w kwadraty „na kęs”1-2
cebule pokrojone na ćwiartki1-2 ząbki
czosnku2-3 łyżki pokrojonego
szczypioru i innych świeżych
ziółWykonanie:
Kurczaka umyć, natrzeć
solą,
pieprzem (na zewnątrz i wewnątrz) i obsypać
ziołami. Do środka włożyć całą
cytrynę (ze skórką!). Otwór spiąć wykałaczką.
Kurczaka polać 1 łyżką
oliwy.Warzywa zalać
ziołami wymieszanymi z
oliwą i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Doprawić
solą i
pieprzem.Naczynie żaroodporne nasmarować
oliwą i ułożyć w nim
kurczaka, a dookoła niego warzywa.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 90 min (czasem może być nawet dłużej). Jeśli po wbiciu w
kurczaka ostrego patyczka, z dziurki leci klarowny sos, znaczy to, że
kurczak jest upieczony.Smacznego:)