ßßß Cookit - przepis na PIECZONY KURCZAK Z WARZYWAMI

PIECZONY KURCZAK Z WARZYWAMI

nazwa

Wykonanie

Smak i efekt odwrotnie proporcjonalne do wysiłku włożonego w przygotowanie!
Przygotowanie kurczaka zajmuje przysłowiowe „pięć minut”, a smak zachwyci każdego!
Kurczak przechodzi zapachem cytryny, pozostaje wilgotny, a warzywa nasiąkają mięsnym sosem.
Najlepiej prezentuje się podany w całości, zaraz po wyjęciu z pieca:)
Uwaga:)
Danie to można przygotować na „zwykły obiad”, ale równie dobrze prezentuje się podczas przyjęcia.
Oprócz wymienionych przeze mnie warzyw, do dania tego można dodać: bakłażana, pomidorki koktajlowe, oliwki… W zasadzie ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia i… stan zapasów:) Dodając różne warzywa, w tym także ziemniaki, każdy będzie mógł wybrać to co lubi (lub to co mu wolno…).
Składniki:
1 kurczak
1 cytryna
sól, pieprz i ulubione zioła
3-4 łyżki oliwy
1 cukinia pokrojona w grube plastry
1 żółta papryka pokrojona w kwadraty „na kęs”
1-2 cebule pokrojone na ćwiartki
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki pokrojonego szczypioru i innych świeżych ziół
Wykonanie:
Kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem (na zewnątrz i wewnątrz) i obsypać ziołami. Do środka włożyć całą cytrynę (ze skórką!). Otwór spiąć wykałaczką. Kurczaka polać 1 łyżką oliwy.
Warzywa zalać ziołami wymieszanymi z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i ułożyć w nim kurczaka, a dookoła niego warzywa.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 90 min (czasem może być nawet dłużej). Jeśli po wbiciu w kurczaka ostrego patyczka, z dziurki leci klarowny sos, znaczy to, że kurczak jest upieczony.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/05/07/pieczony-kurczak-z-warzywami