Wykonanie
Jeśli potrzebujemy smaczne, powszechnie lubiane zarówno wśród dorosłych jak i dzieci danie, a jednocześnie nie mamy zamiaru spędzać „całego dnia w kuchni” to naszym wyborem powinien być pieczony
kurczak.Jeśli jeszcze chcemy, aby było to danie oryginalne, aromatyczne i „zapadające w pamięć” – proponuję upiec
kurczaka z nadzieniem pełnym
ziół i pachnącym
cytryną :)Uwaga:)Oryginalny przepis zawierał farsz na bazie
pieczywa (nawiasem mówiąc – przepyszny!!!). Ja stworzyłam wersję „dietetyczną”, która okazała się być równie aromatyczna i tak samo smakowita:)Składniki:1
kurczakoliwa z oliweksól,
pieprz i ulubiona
przyprawa do kurczakaNadzienie:
oliwa z oliwek1
cebula – drobno posiekanaskórka z całej
cytrynysok z połowy
cytryny (może być więcej – rzecz gustu;)100 g ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)4-5 łyżek świeżych
ziół (tymianku/rozmarynu/bazylii/natki pietruszki/szczypioru/szałwii…)1/2
cukinii – pokrojona wraz ze skórką w drobną kostkę
sól,
pieprzWykonanie:Natrzeć
kurczaka solą,
pieprzem, ulubioną
przyprawą i odrobiną
oliwy z oliwek.Przygotować farsz.
Cukinię i
cebulę usmażyć „al dente” na 1-2 łyżkach
oliwy. Wszystkie
zioła drobno posiekać. Wymieszać ze sobą dokładnie: quinoa, usmażoną
cukinię i
cebulę,
skórkę z cytryny oraz
zioła. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.Nadziać
kurczaka przygotowanym farszem i zasznurować lub zaszyć. (Tak przygotowany
kurczak może spędzić w lodówce do 12 godzin – będzie to nawet z korzyścią dla jego smaku).Piec w temperaturze 190-200 stopni przez około 90-100 minut.Autorka przepisu napisała: „Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że podczas
pieczenia mięso kurczaka przenika aromat
cytryny i
ziół. I wzajemnie,
soki z
kurczaka przenikają nadzienie.” – Nie sposób się z tym nie zgodzić!Smacznego:)