ßßß
Składniki:1 bakłażan2 cukinie2 cebule2 paprykisólpieprz1 łyżeczka tymianku1 płaska łyżeczka czosnku suszonego2 łyżki soku z cytryny4 łyżki oliwy + do posmarowania blachy2 łyżki słodkiego sosu chilli
Przygotowanie:Bakłażana myjemy, osuszamy ręczniczkiem i kroimy w plastry. Każdy z nich solimy z obydwu stron i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie spłukujemy każdy plaster i jeszcze raz wycieramy. Obsypujemy czosnkiem i tymiankiem.Cukinię, paprykę i cebulę kroimy na kawałki (niewielkie jeśli do piekarnika, spore, jeśli na grilla). Wkładamy do dużej miski.Z oliwy, soku z cytryny, reszty czosnku i tymianku, soli i pieprzu robimy marynatę. Wlewamy do miski z warzywami i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny.Piekarnik nagrzewamy do 180 C.Na blachę układamy papier do pieczenia, skrapiamy odrobiną oliwy. Układamy warzywa, odsączając je nieco z marynaty. Kładziemy też bakłażana. Pieczemy, w zależności od wielkości kawałków, do zarumienienia się, ok 40 minut. Po tym czasie dodajemy słodki sos chili i delikatnie mieszamy. Wkładamy blachę do piekarnika na 5-10 minut.Smacznego :)