ßßß
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie „dogaduje” się z innymi warzywami. Tym razem proponuję krem z cukinii „zabarwiony” smakiem papryki, a do tego grillowane mięso z kurczaka.Uwaga:)Można przygotować sobie „bazę” kremu z cukinii: pokrojona cebula + utarta cukinia ugotowane razem, zmiksowane i doprawione delikatnie solą i pieprzem. Tak przygotowaną zupę zawekować i potem przed podaniem doprawiać ją wedle upodobań: koncentratem pomidorowym, tapenadą z czarnych oliwek lub suszonych pomidorów, sosem pesto, ulubionymi ziołami… Możliwości jest tak dużo, że ten sam krem z cukinii może smakować inaczej każdego dnia. Zachęcam do „puszczenia wodzy fantazji” ;)Składniki:2 duże żółte cukinie (ze skórką) – pokrojone w dużą kostkę2 cebule – pokrojone w dużą kostkę1 papryka (czerwona/pomarańczowa/żółta) – pokrojona w dużą kostkę1-2 ząbki czosnku – posiekane1 papryczka chilli (opcjonalnie) – drobno pokrojona1 litr wywaru warzywnego lub rosołu (bez tłuszczu)6-8 łyżek oliwy z oliweksól, pieprzsok z cytrynypierś z kurczaka przyprawiona do smaku i upieczona na grillu (lub usmażona)Wykonanie:W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebule, papryki i czosnek i smażyć 3-4 minuty. Dodać pokrojone cukinie, zalać rosołem i gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie.Zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Jeśli jest zbyt gęsta można dolać odrobinę przegotowanej wody.)Podawać z kurczakiem pokrojonym w cienkie paseczki.Smacznego:)
Zobacz także krem z cukinii z dodatkiem suszonych pomidorów
oraz krem z cukinii na zimno :)