Wykonanie
Czy można uzależnić się od jakiegoś konkretnego jedzenia? Bardzo często dzieci przechodzą okresy jedzenia tylko
żółtego sera czy
chleba z
dżemem. Dorośli są poważni i już nie robią takich numerów. A ja muszę się przyznać, że mogłabym jeść te proste danie codziennie. Na śniadanie, obiad i kolacje.

Składniki:200g
makaronu penne, czyli rurek1 puszka
tuńczyka w kawałkach1
cebula - poszatkowana1 puszka
pomidorów, lub 3 spore
pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kawałki1 ząbek
czosnku - poszatkowany
sól,
pieprz, odrobina
cukruzioła:
tymianek,
oregano2 małe chluśnięcia
oliwyWykonanie:Na rozgrzaną
oliwę wrzucić
cebulę, podsmażyć, niech się zeszkli. Na koniec dodać
czosnek. Dodać pokrojone
pomidory wraz z
sosem pomidorowym. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
ziołami oraz odrobiną
cukru. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 5 - 7 minut.Ugotować
makaron al dente.Do sosu dodać
tuńczyka. Doprawić
solą i
pieprzem jeśli trzeba. Wymieszać z
makaronem. Można posypać czymś świeżym:
natką pietruszki,
bazylią czy
szczypiorkiem. Na koniec mały chlust
oliwy, jak ktoś lubi.Smacznego!
