ßßß Cookit - przepis na Penne z tuńczykiem i pomidorami

Penne z tuńczykiem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Czy można uzależnić się od jakiegoś konkretnego jedzenia? Bardzo często dzieci przechodzą okresy jedzenia tylko żółtego sera czy chleba z dżemem. Dorośli są poważni i już nie robią takich numerów. A ja muszę się przyznać, że mogłabym jeść te proste danie codziennie. Na śniadanie, obiad i kolacje.
Składniki:
200g makaronu penne, czyli rurek
1 puszka tuńczyka w kawałkach
1 cebula - poszatkowana
1 puszka pomidorów, lub 3 spore pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kawałki
1 ząbek czosnku - poszatkowany
sól, pieprz, odrobina cukru
zioła: tymianek, oregano
2 małe chluśnięcia oliwy
Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, podsmażyć, niech się zeszkli. Na koniec dodać czosnek. Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami oraz odrobiną cukru. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 5 - 7 minut.
Ugotować makaron al dente.
Do sosu dodać tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba. Wymieszać z makaronem. Można posypać czymś świeżym: natką pietruszki, bazylią czy szczypiorkiem. Na koniec mały chlust oliwy, jak ktoś lubi.
Smacznego!
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2011/06/penne-z-tunczykiem-i-pomidorami.html