ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegokasza kukurydziana 200 gramówolej 4 łyżek stołowychparmezan 3 łyżek stołowychpieczarki 800 gramówczosnek 3 ząbkizioła posiekane 3 łyżek stołowychocet balsamiczny 2 łyżek stołowycholiwa 3 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Polenta: do litra osolonego wrzatku stopniowo wsypać, mieszając, kaszę i gotować na małym ogniu na płytce ochronnej ok. 20-25 min, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Na koniec wsypać starty ser, wymieszać i zdjąć z ognia. Kaszę rozsmarować na blasze do pieczenia 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić do ostygnięcia na kilka godzin (najlepiej zrobić to na dzień przed podaniem).Pieczarki: skrócić trzony pieczarek, a oczyszczone kapelusze obsmażyć w całości na oliwie. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek i posiekane zioła skropione octem. Wymieszać i zdjąć z ognia, oprószyć solą i pieprzem.Zastygniętą polentę pokroić w prostokąty 6 x 10 cm, posmarować je oliwą z obu stron i opiec na grillu elektrycznym lub w piekarniku. Gorącą posypać resztą sera i obłożyć pieczarkami. Podawać z cykorią lub sałatą.Uwagi:Zioła posiekane: natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek.Oliwę można zastąpić masłem klarowanym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kasze weg.Kuchnia PolskaPotrawy z GrzybówZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: