ßßß Cookit - przepis na PIECZARKI FASZEROWANE RICOTTĄ I PESTO

PIECZARKI FASZEROWANE RICOTTĄ I PESTO

nazwa

Wykonanie

Zaskakująco smaczne połączenie!
Grzyby i pesto…
Mniam :)
Danie z tego przepisu robiłam już kilkukrotnie. Wychodziło smacznie ale… zupełnie niefotogenicznie.
Tym razem zmieniłam odrobinę przepis i… uważam, że przekąska baaardzo na tym zyskała! Głównie pod względem wyglądu :)
Składniki: (4-5 porcji)
około 15 średnich pieczarek
250 g sera ricotta
2 czubate łyżki tartego parmezanu
garść świeżej bazylii
2-3 ząbki czosnku
1+2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Wykonanie:
Pieczarki dokładnie umyć i pozbawić korzonków. (Można je wykorzystać np. do jajecznicy lub zapiekanych jajek .)
Do blendera włożyć parmezan, obrane ząbki czosnku, 1 łyżkę oliwy (można pominąć jeżeli ricotta jest bardzo rzadka) oraz listki bazylii. Zmiksować. Dodać ser ricotta i ponownie zmiksować na jednolitą pastę.* Doprawić do smaku solą i pieprzem.
*Uwaga: W oryginalnym przepisie serek ricotta był wymieszany z pastą pesto. Powodowało to, że farsz był dość rzadki i w czasie pieczenie mało apetycznie wypływał z pieczarek
Pieczarki posmarować oliwą i oprószyć ze wszystkich stron solą. Miejsca po korzonkach wypełnić farszem z ricotty. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik rozgrzać do 190-195 stopni. Wstawić pieczarki i zapiekać około 30 minut, do czasu aż farsz zacznie się delikatnie rumienić.
Uwaga: W czasie pieczenia z pieczarek wycieka sok/sos… Niestety nie wygląda on bardzo apetycznie… Zatem, po wyjęciu z piekarnika, radzę przełożyć upieczone pieczarki na czysty półmisek, lub bezpośrednio na talerze :)
Podawać na gorąco jako dodatek do dań obiadowych lub jako osobne danie.
Uwaga: Przed podaniem można każdą pieczarkę udekorować odrobiną pasty pesto (przepis tutaj).
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/01/11/pieczarki-faszerowane-ricotta-i-pesto