ßßß
Zaskakująco smaczne połączenie!Grzyby i pesto…Mniam :)Danie z tego przepisu robiłam już kilkukrotnie. Wychodziło smacznie ale… zupełnie niefotogenicznie.Tym razem zmieniłam odrobinę przepis i… uważam, że przekąska baaardzo na tym zyskała! Głównie pod względem wyglądu :)Składniki: (4-5 porcji)około 15 średnich pieczarek250 g sera ricotta2 czubate łyżki tartego parmezanugarść świeżej bazylii2-3 ząbki czosnku1+2 łyżki oliwysól i pieprz
Wykonanie:Pieczarki dokładnie umyć i pozbawić korzonków. (Można je wykorzystać np. do jajecznicy lub zapiekanych jajek .)Do blendera włożyć parmezan, obrane ząbki czosnku, 1 łyżkę oliwy (można pominąć jeżeli ricotta jest bardzo rzadka) oraz listki bazylii. Zmiksować. Dodać ser ricotta i ponownie zmiksować na jednolitą pastę.* Doprawić do smaku solą i pieprzem.*Uwaga: W oryginalnym przepisie serek ricotta był wymieszany z pastą pesto. Powodowało to, że farsz był dość rzadki i w czasie pieczenie mało apetycznie wypływał z pieczarek…Pieczarki posmarować oliwą i oprószyć ze wszystkich stron solą. Miejsca po korzonkach wypełnić farszem z ricotty. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Piekarnik rozgrzać do 190-195 stopni. Wstawić pieczarki i zapiekać około 30 minut, do czasu aż farsz zacznie się delikatnie rumienić.Uwaga: W czasie pieczenia z pieczarek wycieka sok/sos… Niestety nie wygląda on bardzo apetycznie… Zatem, po wyjęciu z piekarnika, radzę przełożyć upieczone pieczarki na czysty półmisek, lub bezpośrednio na talerze :)Podawać na gorąco jako dodatek do dań obiadowych lub jako osobne danie.Uwaga: Przed podaniem można każdą pieczarkę udekorować odrobiną pasty pesto (przepis tutaj).Smacznego :)