Wykonanie
Zaskakująco smaczne połączenie!
Grzyby i pesto…Mniam :)Danie z tego przepisu robiłam już kilkukrotnie. Wychodziło smacznie ale… zupełnie niefotogenicznie.Tym razem zmieniłam odrobinę przepis i… uważam, że przekąska baaardzo na tym zyskała! Głównie pod względem wyglądu :)Składniki: (4-5 porcji)około 15 średnich
pieczarek250 g
sera ricotta2 czubate łyżki tartego
parmezanugarść świeżej
bazylii2-3 ząbki
czosnku1+2 łyżki
oliwysól i
pieprzWykonanie:
Pieczarki dokładnie umyć i pozbawić korzonków. (Można je wykorzystać np. do jajecznicy lub zapiekanych
jajek .)Do blendera włożyć
parmezan, obrane ząbki
czosnku, 1 łyżkę
oliwy (można pominąć jeżeli
ricotta jest bardzo rzadka) oraz listki
bazylii. Zmiksować. Dodać
ser ricotta i ponownie zmiksować na jednolitą pastę.* Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.*Uwaga: W oryginalnym przepisie
serek ricotta był wymieszany z pastą pesto. Powodowało to, że farsz był dość rzadki i w czasie pieczenie mało apetycznie wypływał z
pieczarek…
Pieczarki posmarować
oliwą i oprószyć ze wszystkich stron
solą. Miejsca po korzonkach wypełnić farszem z
ricotty. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Piekarnik rozgrzać do 190-195 stopni. Wstawić
pieczarki i zapiekać około 30 minut, do czasu aż farsz zacznie się delikatnie rumienić.Uwaga: W czasie pieczenia z
pieczarek wycieka sok/sos… Niestety nie wygląda on bardzo apetycznie… Zatem, po wyjęciu z piekarnika, radzę przełożyć upieczone
pieczarki na czysty półmisek, lub bezpośrednio na talerze :)Podawać na gorąco jako dodatek do dań obiadowych lub jako osobne danie.Uwaga: Przed podaniem można każdą
pieczarkę udekorować odrobiną pasty pesto (przepis tutaj).Smacznego :)