Wykonanie
Dziś przyszedł czas na moją pięknie wyhodowaną
bazylię. Klasycznie powstało z niej pesto, które dodałam do świeżego
makaronu z
pomidorkami i orzeszkami
pini. Przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut :)
Polecam wszystkim a zwłaszcza tym, którzy cierpią na brak czasu na gotowanieSkładniki:listki
bazylii - po przeliczeniu wyszło 404 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku30 g orzeszków
pinisól,
pieprzłyżka
parmezanu3 łyżki
śmietany- ja bardzo lubię pesto ze
śmietaną, ale można ją dodać dopiero gotując docelowe danie, jeżeli ma to być pesto trzymane w słoiczku na dłużej to pomińcie
śmietanę!
Wszystkie składniki blendujemy razem do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli ktoś woli
mieć większe kawałki orzeszków to zamiast do blendera sypiemy je posiekane na sam koniec.Do tego pesto dodałam świeży
makaron,
pomidorki koktajlowe i troszkę orzeszków
pini podprażonych na patelni.