ßßß
Składniki :2 pęczki bazylii2 ząbki czosnku200 g orzeszków pinii½ szklanki oliwy extra virgin100 g parmezanusól, pieprzSposób przygotowania:Bazylię umyć pod bieżącą wodą, usunąć końcówki gałązek, kilka listków odłożyć do dekoracji. Resztę przełożyć do ceramicznego moździerza i rozetrzeć.Czosnek obrać i posiekać, po czym dodać do bazylii. Wszystko razem ucierać dodając stopniowo posiekane na drobno orzeszki pinii i wlewając cienkim strumieniem oliwę. Wymieszać z parmezanem startym na drobnych oczkach tarki jarzynowej.Udekorować świeżymi liśćmi bazylii. Podawać jako dodatek do sałatek, zup, warzyw bądź grillowanych ryb. Połączenie pesto z makaronem jest dosyć ciężkim posiłkiem, dlatego zaleca się, by pesto stosować jako dodatek do innych potraw.