Wykonanie
Pesto
bazyliowe23 Lipca 2013 Gotowanie ze stylemPrzepis na pesto ze świeżą
bazylią,
orzeszkami pinii,
oliwą z oliwek oraz
parmezanem. Pesto to wspaniały dodatek do zup, sałatek, grillowanych ryb i warzyw. Niektórzy lubią łączyć je z
makaronem, stąd mój pomysł na przyrządzenie gniazda
makaronowego z pesto. Jednak dla mnie jest to zbyt ciężkie i tłuste połączenie składników, dlatego wolę stosować pesto jako dodatek do innych potraw, głównie do sałatek.Pesto
bazyliowe z
parmezanem i
orzechami pini
Składniki :2 pęczki
bazylii2 ząbki
czosnku200 g
orzeszków pinii½ szklanki
oliwy extra virgin100 g
parmezanusól,
pieprzSposób przygotowania:
Bazylię umyć pod bieżącą
wodą, usunąć końcówki gałązek, kilka listków odłożyć do dekoracji. Resztę przełożyć do ceramicznego moździerza i rozetrzeć.
Czosnek obrać i posiekać, po czym dodać do
bazylii. Wszystko razem ucierać dodając stopniowo posiekane na drobno
orzeszki pinii i wlewając cienkim strumieniem
oliwę. Wymieszać z
parmezanem startym na drobnych oczkach tarki jarzynowej.Udekorować świeżymi liśćmi
bazylii. Podawać jako dodatek do sałatek, zup, warzyw bądź grillowanych ryb. Połączenie pesto z
makaronem jest dosyć ciężkim posiłkiem, dlatego zaleca się, by pesto stosować jako dodatek do innych potraw.