ßßß
Składniki :4 ząbki czosnku, bez zielonej części,sól i świeżo zmielony pieprz,20 liści bazylii (dałam więcej),30 g orzeszków piniowych, lekko uprażonych,100 g parmezanu, świeżo startego,150 ml oliwy.Wykonanie :W moździerzu rozetrzeć czosnek ze szczyptą soli na puree. Dodać bazylię i uprażone orzeszki piniowe, dalej ucierać, aż powstanie gładka masa. Wsypać parmezan, wlać oliwę, dobrze wymieszać, używając tłuczka jako trzepaczki. Doprawić do smaku.Można także przygotować pesto w mikserze. Należy wówczas umieścić w dzbanku czosnek, sól, bazylię, orzeszki piniowe, parmezan i połowę oliwy. Zmiksować na puree, a następnie wlać cienką strużką pozostały olej. Doprawić do smaku.Pesto można przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku w lodówce, pokrywszy wcześniej jego powierzchnię cienką warstwą oliwy.