ßßß Cookit - przepis na Domowe pesto

Domowe pesto

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki „Ciasta pikantne i słodkie” autorstwa Michel`a Roux. Nie wiem jak smakuje pesto ze sklepu, nie wiem jak smakuje pesto w oryginale podawane we Włoszech (choć mam nadzieję kiedyś się przekonać) – za to wiem, że to pesto jest po prostu boskie! Teraz już wiem skąd pochodzi jego sława. Nie powinnam go jeść bo ser – ale odrobinkę spóbowałam – niebiańskie! Zaskoczona jestem efektem. Mąż zachwycony
Pesto można podawać klasycznie z makaronem – pewnie tak zrobię. Poszukam też ciekawych przepisów z tym sosem.
Z tego przepisu wychodzi około 300g.
Składniki :
4 ząbki czosnku, bez zielonej części,
sól i świeżo zmielony pieprz,
20 liści bazylii (dałam więcej),
30 g orzeszków piniowych, lekko uprażonych,
100 g parmezanu, świeżo startego,
150 ml oliwy.
Wykonanie :
W moździerzu rozetrzeć czosnek ze szczyptą soli na puree. Dodać bazylię i uprażone orzeszki piniowe, dalej ucierać, aż powstanie gładka masa. Wsypać parmezan, wlać oliwę, dobrze wymieszać, używając tłuczka jako trzepaczki. Doprawić do smaku.
Można także przygotować pesto w mikserze. Należy wówczas umieścić w dzbanku czosnek, sól, bazylię, orzeszki piniowe, parmezan i połowę oliwy. Zmiksować na puree, a następnie wlać cienką strużką pozostały olej. Doprawić do smaku.
Pesto można przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku w lodówce, pokrywszy wcześniej jego powierzchnię cienką warstwą oliwy.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=720