Wykonanie
Wreszcie nadeszła
pora na pyszne,
młode i jędrne
szparagi.Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu.Można je piec, grillować, gotować.Pysznie smakują z
makaronem, z sosami,
jajkami,
sałatkami, zapiekankami.Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów.Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta.Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele.Uwielbiam
zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć,a zdrewniała końcówka sama powinna się odłamać.Najlepiej jest je gotować w wysokim garnku tak aby główki wystawały z
wody.Zmiękną i tak pod wpływem pary.
Dzisiejsze danie robi się błyskawicznie a smakuje obłędnie.Wystarczą
szparagi,
makaron trochę ulubionych świeżych
ziół i
parmezan.Polecam na lekki obiad lub kolację.
Składniki: (na 3-4 porcje)około 20 szt.
zielonych szparagów200-300 g
makaronu np.maccheroni, pappardelle lub innego ulubionego2-3 ząbki
czosnkuświeże
zioła (
bazylia,
tymianek,
oregano,
estragon,
natka pietruszki)50g tartego
parmezanu2-3 łyżki
oliwy z oliweksól i świeżo zmielony
pieprzNajlepiej przygotować sobie wszystkie składniki.Zacznijmy od świeżych
ziół.
Posiekałam je (ach ten zapach!).
Czosnek również, ale można go zetrzeć na tarce.
Wstawiłam
wodę na
makaron.Powinien być al dente.Teraz czas zająć się
szparagami.
Po przycięciu twardych końców(moje były tak świeżutkie,że prawie nie było co odcinać)pokroiłam je na 4-5 cm kawałki.
Łodyżki można ugotować na parze lub w wodzie przez około 3-5 minut.powinny być miękkie ale jędrne.Pod koniec ich gotowania dodałam na około 1 minutę główki
szparagów.Przelałam je zimną
wodą.Na patelnię wlałam
oliwę z oliwek i dodałam posiekany
czosnek.Wymieszałam go z ugotowanym
makaronem i posiekanymi
ziołami.
Dodałam mój główny składnik czyli
szparagi.
Wymieszałam, przyprawiłam
solą i
pieprzem.Trzymałam wszystko przez około 3 minut na małym ogniu.Pod koniec wsypałam
parmezan.
Gotowe!Na talerzu można sobie jeszcze posypać
makaron parmezanem.Naprawdę proste i szybkie danie.A jakie pyszne!Szkoda,że
szparagi są tylko przez chwilę...Smacznego!
Polecam również:ZAPIEKANE
SZPARAGI W
SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z
CHEDDAREMOMLET ZE
SZPARAGAMI