Wykonanie
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2014_slash_05_slash_makaron-ze-szparagami-parmezanem-i/l/-2800698.jpg)
Wreszcie nadeszła
pora na pyszne,
młode i jędrne
szparagi.Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu.Można je piec, grillować, gotować.Pysznie smakują z
makaronem, z sosami,
jajkami,
sałatkami, zapiekankami.Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów.Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta.Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele.Uwielbiam
zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć,a zdrewniała końcówka sama powinna się odłamać.Najlepiej jest je gotować w wysokim garnku tak aby główki wystawały z
wody.Zmiękną i tak pod wpływem pary.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2014_slash_05_slash_makaron-ze-szparagami-parmezanem-i/l/194745573.jpg)
Dzisiejsze danie robi się błyskawicznie a smakuje obłędnie.Wystarczą
szparagi,
makaron trochę ulubionych świeżych
ziół i
parmezan.Polecam na lekki obiad lub kolację.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2014_slash_05_slash_makaron-ze-szparagami-parmezanem-i/l/983740717.jpg)
Składniki: (na 3-4 porcje)około 20 szt.
zielonych szparagów200-300 g
makaronu np.maccheroni, pappardelle lub innego ulubionego2-3 ząbki
czosnkuświeże
zioła (
bazylia,
tymianek,
oregano,
estragon,
natka pietruszki)50g tartego
parmezanu2-3 łyżki
oliwy z oliweksól i świeżo zmielony
pieprzNajlepiej przygotować sobie wszystkie składniki.Zacznijmy od świeżych
ziół.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2014_slash_05_slash_makaron-ze-szparagami-parmezanem-i/l/-447626142.jpg)
Posiekałam je (ach ten zapach!).
Czosnek również, ale można go zetrzeć na tarce.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2014_slash_05_slash_makaron-ze-szparagami-parmezanem-i/l/351523613.jpg)
Wstawiłam
wodę na
makaron.Powinien być al dente.Teraz czas zająć się
szparagami.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2014_slash_05_slash_makaron-ze-szparagami-parmezanem-i/l/-150165008.jpg)
Po przycięciu twardych końców(moje były tak świeżutkie,że prawie nie było co odcinać)pokroiłam je na 4-5 cm kawałki.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2014_slash_05_slash_makaron-ze-szparagami-parmezanem-i/l/1139670627.jpg)
Łodyżki można ugotować na parze lub w wodzie przez około 3-5 minut.powinny być miękkie ale jędrne.Pod koniec ich gotowania dodałam na około 1 minutę główki
szparagów.Przelałam je zimną
wodą.Na patelnię wlałam
oliwę z oliwek i dodałam posiekany
czosnek.Wymieszałam go z ugotowanym
makaronem i posiekanymi
ziołami.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2014_slash_05_slash_makaron-ze-szparagami-parmezanem-i/l/994173593.jpg)
Dodałam mój główny składnik czyli
szparagi.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2014_slash_05_slash_makaron-ze-szparagami-parmezanem-i/l/-1620810136.jpg)
Wymieszałam, przyprawiłam
solą i
pieprzem.Trzymałam wszystko przez około 3 minut na małym ogniu.Pod koniec wsypałam
parmezan.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2014_slash_05_slash_makaron-ze-szparagami-parmezanem-i/l/232898831.jpg)
Gotowe!Na talerzu można sobie jeszcze posypać
makaron parmezanem.Naprawdę proste i szybkie danie.A jakie pyszne!Szkoda,że
szparagi są tylko przez chwilę...Smacznego!
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2014_slash_05_slash_makaron-ze-szparagami-parmezanem-i/l/-1132011681.jpg)
Polecam również:ZAPIEKANE
SZPARAGI W
SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z
CHEDDAREM![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2014_slash_05_slash_makaron-ze-szparagami-parmezanem-i/l/795293057.jpg)
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2014_slash_05_slash_makaron-ze-szparagami-parmezanem-i/l/526991015.jpg)
OMLET ZE
SZPARAGAMI![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2014_slash_05_slash_makaron-ze-szparagami-parmezanem-i/l/-1606956452.jpg)