Wykonanie
Pieczone
ryby są bardzo częstym daniem podawanym w domu u moich rodziców. Tata przyrządza je doskonale. Jego zupa rybna jest najlepsza na świecie:-). Zresztą jakiej
ryby by się nie tknął wychodzi arcydzieło smakowe. Uwielbiam te uczty z
rybką w roli głównej. Chciałam i ja spróbować. Wybór padł na świeżą doradę. Wyszła równie smaczna i jak się okazało nie taki diabeł straszny...:-)Składniki:
świeże dorady,świeże
zioła (
koperek,
natka pietruszki,
tymianek,
oregano,
bazylia,
melisa....),
czosnek,
oliwa,
sól i
pieprz.
Przygotowanie:
Ryby sprawić i oskrobać z łusek. Zrobić po 2 nacięcia pod skosem, z obu stron
ryby. Natrzeć
solą i
pieprzem.
Zioła poszatkować, dodać wyciśnięte 1-2 ząbki
czosnku , zalać
oliwą. Taką mieszankę nałożyć na doradę, również włożyć do środka. Ułożyć na blasze i piec w 180 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Na koniec włączyć funkcję grill i przyrumienić skórkę. Podawać z
sałatami i
pieczywem ( lub z ulubionymi dodatkami).
Bierze udział w akcji: