ßßß
3 filety z rybypęczek szczypiorku bez dolnych grubszych łodyg2 łyżki mąki pszennej1 jajookoło 1/3 szklanki wody1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół - oregano, tymianek1 rozdrobniony ząbek czosnku lub szczypta czosnku suszonegoszczypta ziół prowansalskich2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażeniaszczypta soli i pieprz do smakuPrzygotowanie1. Rybę rozmrażam (idealna byłaby świeża odfiletowana ryba), osączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Przyprawiam solą, pieprzem i maleńką szczyptą roztartych w palcach ziół prowansalskich. Odstawiam na 10-15 minut.2. Z mąki, wody, jajka, szczypty soli, czosnku (wodę dodaję partiami, żeby uzyskać gęste ciasto, które będzie dobrze trzymać się ryby) wyrabiam ciasto-koszulkę, gęściejsze od typowego naleśnikowego i odstawiam go również na kilka minut, żeby odpoczęło.
3. Siekam świeże zioła razem z koprem, jak najdrobniej i dodaję do ciasta. Mieszam i gotowe.4. Rozgrzewam ceramiczną patelnie. Wlewam łyżkę oleju i na rozgrzany tłuszcz układam filety rybne, zanurzone wcześniej w cieście koperkowym. Zmniejszam płomień i smażę ryby około 4 minut z każdej strony.
Dobrze upieczona ryba w przekroju nie jest przezroczysta i ma piękny biały kolor, zwłaszcza flądra lub sola.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.Pozdrawiam serdecznie Weronika