ßßß
składniki:ok. 1/2 kg kurek1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g1 nieduża cebula2 jajka6 - 8 łyżek mąki pszennej2 czubate łyżki posiekanych świeżych ziół [koperek, szczypiorek, oregano, tymianek]2 ząbki czosnku3 - 4 łyżki mlekado smaku: sól i pieprz mielonydo smażenia: olejsposób przygotowania: Grzyby oczyściłam jak zwykle dokładnie, opłukałam i osuszyłam. Większe sztuki pokroiłam. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, zeszkliłam posiekaną cebulę, dodałam kurki, smażyłam 5 min. aż zmiękły, przestudziłam. Do miski wlałam kukurydzę, ziarna i zalewę, dodałam jajka, mąkę, mleko, usmażone grzyby, czosnek i zieleninę. Dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencję jak gęsta śmietana - jeśli będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Doprawiłam dość obficie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kładłam łyżką porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyłam na złotobrązowo z obu stron. Podałam na gorąco z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego i ogórkami małosolnymi, własnej produkcji, oczywiście :-)))Z podanej ilości składników zrobiłam 14 placuszków.