ßßß Cookit - przepis na Smażone rożki z krewetkami

Smażone rożki z krewetkami

nazwa

Wykonanie

Eksperyment .
Smacznie.
Do wykonania tych pierożków trzeba zrobić dwa ciasta jedno tzw. wodne a drugie maślane .
CIASTO WODNE :
300 gram mąki pszennej
1/2 jajka roztrzepanego
100 ml zimnej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
CIASTO MAŚLANE :
100 gram masła
150 gram mąki pszennej
Ciasto wodne wyrabiamy z wymienionych składników na gładką masę i dzielimy na dwie części -zostawiamy na 10 minut . Zarabiamy drugie ciasto - maślane i również dzielimy na dwie części .
Jedną cześć wodnego ciasta lekko spłaszczamy i w środek wkładamy jedna część maślanego ciasta i zaklejamy jak pączki . Ciasto spłaszczamy i wałkujemy na długi cienki prostokąt , następnie zwijamy w rulon jak roladę i znów wałkujemy ciasto spłaszczając na prostokąt ,po czym zwijamy w rulon i kroimy plastry ciasta o szerokości około 1 cm tak jak roladę . To samo robimy z drugim ciastem .
Placki ukrojone nadziewamy ulubionym farszem , w tym przypadku w środku jest krewetka ,czosnek i chili .
Smażymy na głębokim oleju . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .
Smacznego :)
Źródło:http://olesia-nagazie.blogspot.com/2014/10/smazone-rozki-z-krewetkami.html