Wykonanie
Witam serdecznie. Sporo czasu upłynęło u mnie od ostatniego wypieku a do
kawy nic tak lepiej nie smakuje, jak domowy pulchny serniczek, zwłaszcza w sezonie, kiedy można do niego dodać wspaniałe apetyczne świeże
owoce -
truskawki,
czereśnie,
jagody czy
maliny. Bardzo polecam!!!
Składniki:
60 dag świeżego
sera twarogowego półtłustego600 ml
jogurtu naturalnegookoło 1 kg
czereśni wydrylowanej z pestek5 jaj3/4 szklanki
cukru250 ml
mleka 2%250 g
biszkoptów2 łyżki
śmietany2 łyżki
oleju1, 5 łyżki z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej1,5 opakowania
galaretki (u mnie truskawkowa)pół szklanki kompotu lub
wody przegotowanej2 łyżeczki
kakaoaromat migdałowyszczypta
soliPrzygotowanie1.
Owoce dokładnie myję pod bieżącą
woda, osączam i pozbawiam pestek2. W formie (u mnie duża forma 39 cm x 23 cm) układam
biszkopty, uszczelniając puste miejsca pokruszonymi
ciastkami a na koniec ścieram kilka na proszek i dodatkowo posypuję szczeliny.
Biszkopty posypuję przez sitko
kakao.
Boków formy ani dna niczym nie smarowałam.3. Blenderem miksuje
ser do gładkości.4. Ubijam
białka ze szczypta
soli - ja dodałam do ubitej piany cały
cukier w kilku rzutach, ale dla łatwej późniejszej obróbki przy mieszaniu piany z masą
serową, polecam dodać do piany tylko jedną łyżkę
cukru a większą ilość do masy serowej ucieranej z
żółtkami. Dzięki temu, na koniec przy dodawaniu piany do masy serowej, szybciej uzyskamy jednolitą masę, gotową do wylania do formy.5. Do zmiksowanego
sera dodaję po jednym
żółtku i za każdym razem miksuję krótko tylko do połączenia.
Potem dodaję
mleko na dwa
razy,
olej,
mąkę ziemniaczaną, aromat. Miksuję i na końcu dodaję pianę z
białek i (bez robota!) ostrożnie mieszam łyżką . Sernik tylko wydaje się trudny a tak naprawdę nie ma przy nim większych problemów. Masa sernikowa jest dosyć rzadka, ale i przez to delikatna i puszysta. Piekę około 50 minut w temperaturze 175 stopni C.6.
Galaretkę rozpuszczam w chłodnym kompocie w połowie szklanki (można rozpuścić zwyczajnie w wodzie przegotowanej. Jak spęcznieje wstawiam szklankę do naczynia z gorącą
wodą, co jakiś czas mieszam aż do porządnego rozpuszczenia
galaretki.7. Rozkładam na wystudzonym serniku
czereśnie bez pestek. Warto formę wstawić do lodówki przed wylaniem gęstniejącej masy jogurtowej, gdyż z musem i
czereśniami wszystko szybciej stężeje.8. Ubijam zimny
jogurt około 2 minut, żeby go trochę napowietrzyć, dzięki temu powstanie delikatna pianka. Do rozpuszczonej ciepłej
galaretki dodaję kilka łyżek
jogurtu i energicznie mieszam. Po czym szybko łączę z pozostałym
jogurtem, jeszcze chwilę ubijając całość. Na chwilę wstawiam mus
jogurtowy do lodówki. Kiedy wyraźnie zgęstnieje wylewam na
czereśnie i zaraz posypuję startą
czekoladą. Wstawiam ciasto do lodówki na minimum 2-3 godziny lub dłużej, bo lepiej się kroi.Smacznego!Pozdrawiam Weronika