ßßß
biszkopt z 3 jaj mój przepis lub 200 g biszkoptów30 dag twarogu półtłustego5 jaj0,5 litra śmietany 12%2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru pudruszczypta soliaromat migdałowy1 łyżka kakao1/5 szklanki ponczu z niewielkiej ilości soku z cytryny, cukru i wody zimnej przegotowanejWierzch ciasta :0,5 litra śmietany 30%3 galaretki zielone (na każdą galaretkę dajemy mniej wody - po 350 ml)PrzygotowaniePrzepis krok po kroku na filmiePiekę biszkopt z 3 dużych jaj . Kiedy wystygnie nasączam i posypuję warstwą kakao. Kakao odznaczy ładnie masę serową od spodu czekoladową linią.Twaróg z cukrem pudrem miksuję na jednolitą masę. Odstawiam na chwilę masę serową i w osobnej misie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno (łopatki robota muszą być idealnie czyste). Kiedy białka ubite, dodaję łyżeczkę kopiastą cukru pudru. Miksuję jeszcze pół minuty, żeby utrwalić pianę.Wracam do masy serowej. Dodaję do niej żółtka. Krótko miksuję do połączenia i dodaję mąkę ziemniaczaną oraz aromat. Znowu krótko miksuję i dodaję śmietanę 12%. Miksuję chwilę i dodaję pianę z białek. Mieszam do połączenia łopatką ostrożnie, ale i krótko zarazem, by piana nie opadła. Nawet jeśli zostają niewielkie grudki piany, przelewam masę na biszkopt i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piekę około 40 minut, grzałka góra-dół, na lekki rumiany kolor.Sernik pięknie rośnie, ale kiedy ostygnie, nawet jesli go zostawicie w piekarniku, nieco opadnie i tak ma być.Przygotowuję galaretki - 2 szklanki letniej galaretki wlewam cienkim strumieniem, do zmiksowanej na krem śmietany 30 %, cały czas przy tym miksując, jakbym robiła majonez. Jeśli masa słabo żeluje, wstawiam ją na chwilę do lodówki i wylewam, jak zgęstnieję na zimny sernik. Wstawiam ciasto do lodówki.