Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj polecam mój drugi sposób na tani sernik. który naprawdę po upieczeniu rozpływa się w ustach. Użyłam do niego tylko 30 deko półtłustego
twarogu.Wcale nie trzeba też wbijać tuzina jaj do masy serowej, żeby uzyskać efekt, że palce lizać.
Składniki na sernik
biszkopt z 3 jaj mój przepis lub 200 g
biszkoptów30 dag
twarogu półtłustego5 jaj0,5 litra
śmietany 12%2 łyżki z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru pudruszczypta
soliaromat migdałowy1 łyżka
kakao1/5 szklanki ponczu z niewielkiej ilości
soku z cytryny,
cukru i
wody zimnej przegotowanejWierzch ciasta :0,5 litra
śmietany 30%3
galaretki zielone (na każdą
galaretkę dajemy mniej
wody - po 350 ml)PrzygotowaniePrzepis krok po kroku na filmiePiekę
biszkopt z 3 dużych jaj . Kiedy wystygnie nasączam i posypuję warstwą
kakao.
Kakao odznaczy ładnie masę
serową od
spodu czekoladową linią.
Twaróg z
cukrem pudrem miksuję na jednolitą masę. Odstawiam na chwilę masę
serową i w osobnej misie ubijam
białka ze szczyptą
soli na sztywno (
łopatki robota muszą być idealnie czyste). Kiedy
białka ubite, dodaję łyżeczkę kopiastą
cukru pudru. Miksuję jeszcze pół minuty, żeby utrwalić pianę.Wracam do masy serowej. Dodaję do niej
żółtka. Krótko miksuję do połączenia i dodaję
mąkę ziemniaczaną oraz aromat. Znowu krótko miksuję i dodaję
śmietanę 12%. Miksuję chwilę i dodaję pianę z
białek. Mieszam do połączenia
łopatką ostrożnie, ale i krótko zarazem, by piana nie opadła. Nawet jeśli zostają niewielkie grudki piany, przelewam masę na
biszkopt i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piekę około 40 minut, grzałka góra-dół, na lekki rumiany kolor.Sernik pięknie rośnie, ale kiedy ostygnie, nawet jesli go zostawicie w piekarniku, nieco opadnie i tak ma być.Przygotowuję
galaretki - 2 szklanki letniej
galaretki wlewam cienkim strumieniem, do zmiksowanej na krem
śmietany 30 %, cały czas przy tym miksując, jakbym robiła
majonez. Jeśli masa słabo żeluje, wstawiam ją na chwilę do lodówki i wylewam, jak zgęstnieję na zimny sernik. Wstawiam ciasto do lodówki.
Pozostałą gęstniejącą
galaretkę nakładam na warstwę
śmietanową i wkładam ponownie do lodówki na kilka godzin a najlepiej by było zostawić sernik w spokoju na całą noc (Ha, ha... Kto tyle wytrzyma? Próbowanie odbyło się już po dwóch godzinach. No i widać, w formie, że świeże ciasto, choc pyszota, nie kroi się tak dobrze, jak na drugi dzień... ).
Bardzo polecam przepis na Puchatka z
kajmakiemDziękuję za odwiedziny, komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika