Wykonanie
Powiem tylko, że mylnie przyzwyczajamy się do dodawania tłuszczu do mas, które śmiało mogą się bez niego obyć.
Biszkopt, półtłusty
ser,
mleko,
jaja,
jogurt połączone ze sobą dają pyszny efekt i o wiele mniej niepotrzebnych kalorii.
Składniki na sernik
biszkopt z 3 jaj lub 200 g biszkopcików70 dag
sera półtłustego5 jaj250 ml
mleka2 łyżki z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej lub 2 budynie
śmietankowe3/4 szklanki
cukruaromat migdałowyszczypta
soliPoncz1/4 szklanki zimnej
wody lub soku (+ łyżeczka
cukru, jeśli na bazie
wody)kilka kropel
soku z cytryny1 łyżka mocnego
alkoholu (opcjonalnie
400 g
jogurtu naturalnego200 g
śmietany 12%1,5 opakowania
galaretki (użyłam jasnej)3/4 szklanki
syropu z
ananasa3 łyżeczki
kakaorozdrobniony
ananas z
syropuPrzygotowanie1. Przygotowuje sprawdzony
biszkopt z 3 jaj (użyłam formy 36 cm x 26 cm - przed wlaniem masy serowej jej boki smaruję niewielką ilością
oleju).2. Wystudzony
biszkopt nasączam ponczem3.
Ser z niewielką ilością
mleka miażdżę przez chwilę blenderem4. Ubijam
białka na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec dodaję łyżkę
cukru i jeszcze chwilę miksuję dla utrwalenia piany.5. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni (grzałka góra-dół, środkowa półka).6. W osobnej misie miksuję
żółtka z pozostałym
cukrem na krem kogel-
mogel. Dodaję do nich zmiksowany
ser i miksuję chwilę do jednolitej masy. Dodaję pozostałe
mleko, budynie i aromat. Chwilę miksuję i dokładam w dwóch rzutach pianę z
białek. Mieszam ostrożnie, ale krótko i wylewam na
biszkopt. Piekę około 45 minut. Przy użyciu mniejszej formy ciasto będzie wyższe, ale czas pieczenia trzeba przedłużyć o 5- 10 minut.7. Do
żelatyny dodaję
kakao i najpierw niewielką ilość zalewy z
ananasa. Mieszam dobrze i dolewam pozostały sok. Mieszam. Wstawiam szklankę z
galaretką i
kakao do rondla z gorącą
wodą, dzięki temu mieszanina idealnie się rozpuści. Co jakiś czas mieszam.8. Na dobrze wystudzonym cieście rozkładam rozdrobnionego
ananasa (można pominąć wsad
owocowy lub dodać inne
owoce. Ciasto na tym etapie warto wstawić do lodówki.
9. Miksuję schłodzony
jogurt i
śmietanę przez 3-4 minuty.
Jogurt nie
daje się ubić tak łatwo na sztywno, jak
śmietana kremówka, choć z dobrym produktem jest to możliwe, bo kilka
razy udało mi się tego dokonać. Mniejsza jednak o to, bo
galaretka usztywni całość a masa poprzez ubijanie, zawsze trochę
daje się napowietrzyć.10. Do masy
galaretkowo-
kakaowej dodaję około szklanki
jogurtowo-śmietankowej masy. Energicznie mieszam i dodaję do masy. Szybko miksuję całość i czekam, kiedy zacznie żelować. Wstawiając na chwile do lodówki, przyśpieszam etap tężenia pianki.11. Wylewam masę na sernik (brzegi formy można obłożyć folią spożywczą, zanim wlejemy piankę - z reguły sernik zawsze trochę opada, przez co tworzą się wyższe bogi ciasta, izolujące piankę od brzegów). Piankę można zostawić tak jak jest lub posypać ją startą
czekoladą, polać esami floresami z lukru lub
czekolady.Smacznego!!!