Wykonanie
Kolejny fajny przepis od Mileny, która prowadzi bloga Dziś mam ochotę na.... . W ielu z Was wie jaką jestem fanką domowego wyrobu tak więc nie mogłam nie wypróbować tego przepisu. Wprawdzie
sos jest mocno
kakaowy niż
czekoladowy ale równie smaczny. Super dodatek do
napoi zarówno tych ciepłych jak i zimnych, deserów, ciast, naleśników. Ja muszę się przyznać, że czasem po prostu wlewam sobie trochę do buzi i się delektuję ;) Jak już Milenka pisała na swoim blogu dodany do
mleka, przeradza się w pyszne
kakao. Nie jest to taki sos
czekoladowy jak kiedyś były w plastikowych butelkach ale ten też warto
mieć w swojej lodówce :)
Składniki : ( Przepis podany jest na filiżanki. Moja była pojemności niecałej szklanki. Jeśli jednak macie inną spokojnie może być. Stosujcie się wedle zaleceń przepisu, bo stosunek ilości składników do pojemności filiżanki zawsze będzie taki sam )2/3 filiżanki gorzkiego
kakao1,5 filiżanki
wody2 filiżanki
cukru1 łyżeczka esencji waniliowejszczypta
soliWodę przelewamy do rondla. Wstawiamy na gaz, wsypujemy
kakao, dobrze mieszamy. Gdy
kakao się rozpuści dodajemy
cukier, mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy i zostawiamy tak na około 5-10 minut aż lekko zgęstnieje ( uwaga żeby nie wykipiało ). Kolejno dodajemy esencję,
sól. Jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce do 4 miesięcy.Po przestygnięciu
syrop będzie gęściejszy a po postaniu w lodówce zamieni się gęsty sos.Smacznego :)