Wykonanie
Z góry przepraszam za koślawe literki, ale wypiłam rekwizyt. A ponieważ akurat postanowiłam zrobić post o
syropie imbirowym, który znakomicie smakuje z
piwem, a raczej to
piwo znakomicie smakuje z
syropem imbirowym, to nie mogło być inaczej.W
sumie dobrze się złożyło, bo świętuję dzisiaj Dzień Singla! Może nie każdy wie, że jest taki dzień, ale owszem, jest. Tuż po Walentynkach.Piwoszką nie jestem, ale jeżeli już decyduję się na ten rodzaj trunku, to właśnie z
syropem imbirowym.Źródło: David Lebovitz .Składniki na ok. 0,5 l
syropu:225 g świeżego
imbiru, pokrojonego na mniejsze kawałki (nie trzeba zeskrobywać skórki)1 litr
wody400 g
cukruszczypta
soliWszystkie składniki wrzucić do garnka z grubym dnem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 45 minut.Następnie odcedzić na sitku, wystudzić i schłodzić w lodówce.
Syrop można przechowywać w chłodnym miejscu przez 2 tygodnie (o swoim zapomniałam i spokojnie "przespał" w lodówce 1,5 miesiąca).Na zdrowie!
Udział w akcjach kulinarnych: