Wykonanie
Święta lada chwila. Zaplanowałam na tą okazję ciasto
tortowe. Zacznę od puszystego
czekoladowego spodu, który wykorzystam oprócz jasnego płatu. W głowie mam mniej więcej określony projekt i myślę, że świąteczne ciasto będzie baaardzoo pyszne.
Składniki
3 duże
jaja1/3 szklanki
mąki pszennej tortowej1/3 szklanki drobnego
cukru1 łyżka z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej1 łyżka kopiasta
kakao w mączce (z wiatrakiem)40 ml gorącej
wodyszczypta
soliPrzygotowaniePrzygotowanie
biszkoptu na filmie1. Mieszam
mąki z
kakao. Jesli
jaja były w lodówce, zanim oddzielimy od
żółtek białka, warto je wrzucić w skorupkach do miski z ciepłą
wodą na kilka minut, żeby się zagrzały.2. Ubijam pianę ze szczyptą
soli na sztywno. Dodaję
cukier w kilku rzutach i ubijam pianę dalej na
bezę.3. Do
żółtek dodaję gorącą
wodę i spieniam je - można to zrobic widelcem lub robotem, ale już po ubiciu piany z
białek. Roztrzepane
żółtka dodaję do piany i bardzo krótko miksuję, tylko do połączenia. Odstawiam robot.4. Do piany
żółtkowo-
białkowej, dodaję przez sito wymieszane
mąki z
kakao w dwóch rzutach. Za każdym dodaniem sypkich składników, ostrożnie, ale krótko, tylko do połączenia, mieszam wszystko dużą łyżką. Puszyste ciasto trafia do formy (u mnie dość duża - 36 cm x 22 cm), której spód najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy nie smaruję. Wstawiam do piekarnika, który powinien być już nagrzany do temperatury 170 stopni C (grzałka góra-dół, bez termoobiegu) na około 20-25 minut. Czas zależy od tego, czy patyczek po wyjęciu z ciasta nie ma śladów surowizny.Polecam, bo
biszkoptowe ciasta to najlżejsze, łatwostrawne i jak dla mnie najsmaczniejsze łakocie.Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika