Wykonanie
Nie ma świąt bez makowców. Te pyszne ciasta wpisały się w polską tradycję na stałe i dobrze, bo
mak to kopalnia witamin i minerałów - mnóstwo wapnia (około 1440 mg wapnia), bardzo dużo żelaza, magnezu a cynku prawie 8 mg - na 100 gramów, co w porównaniu z innymi produktami stanowi znaczną różnicę. Więcej o
maku i jego właściwościach


Składniki:Na makowiec zużyłam tylko 250 gramów suchego
maku a ciacho wyszło naprawdę spore i bardzo pyszne.

Masa makowa25 dag
maku niebieskiego3
żółtka (w
sumie 4
jaja - jedno
żółtko dodałam do kruszonki)4
białka2 kopiaste łyżki gęstej
śmietany 12%3 łyżki
oleju o łagodnym smaku (
słonecznikowy)2 łyżki
kaszy manny1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub jeden
budyń śmietankowy2 kopiaste łyżeczki
kakao2 kopiaste łyżki powideł lub
dżemuokoło 100 gram ulubionych
bakaliipół szklanki
cukruaromat migdałowy - z nim makowiec jest, jak dla mnie, najsmaczniejszyszczypta
soliSkładniki do kruszonki1 kopiasta szklanka
mąki1/3 paczki
masła lub
margaryny (około 80 gramów)1
żółtkomaksymalnie 1/4 szklanki
cukruskórka z cytryny lub aromatszczypta
soliPozostałe składniki:około 20 dag
biszkoptówsok z połowy
cytrynyPrzygotowanie1. Suchy
mak płuczę pod bieżącą zimną
wodą, wsypuję do garnka i zalewam jedną pełną szklanką wrzącej
wody (około 300 ml). Na malutkim ogniu gotuję
mak, krótko, jak
kaszę mannę i mieszam (można dodać zamiast
wody mleka, ale jak się przypali to katastrofa - można też tradycyjnie zaparzyć tylko wrzącym
mlekiem i odczekać dwie godziny aż
mak spęcznieje). Moja metoda jest krótsza a
mak jest bardziej miękki, co można poznać po tym, jak ziarenka rozmazują się w dłoniach, kiedy się je ściśnie palcami.2. Wystudzony
mak mielę dwukrotnie, ale warto i trzy
razy.3. Wszystkie składniki kruszonki mieszam, zbijam w kulę, owijam w folię i wkładam na kilkanaście minut do zamrażarki.4. Do ubitej piany z
białek i szczypta
soli, dodaję około 2 łyżek
cukru do utrwalenia piany i miksuję około minuty.5. Wykładam blachę (35 cm x 24 cm) biszkopcikami i polewam je połówką
soku z cytryny.6. Mieszam składniki masy makowej -
mak,
kaszę mannę,
mąkę ziemniaczaną,
śmietanę,
olej, powidła,
kakao,
rodzynki, aromat. Do masy makowej dodaję w
trzech partiach pianę. Za każdym razem ostrożnie, ale i bardzo krótko mieszam, żeby piana rozrzedziła i spulchniła masę (to się naprawdę opłaci ciasto jest puszyste bez toksycznych
proszków do pieczenia). Wykładam masę
makową na
ciastka i wyrównuję całość.7. Na wierzch ciasta ścieram na tarce lekko podmrożoną kulkę kruchego ciasta.8. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (grzałka góra-dół, środkowa półka) i piekę około 45 minut - pierwsze 20 minut w 180 stopniach a kolejne obniżam na 175 stopni C.Smacznego!!!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika