Wykonanie
Sałatka jarzynowa jest zawsze na czasie. Nie przepadam jakoś szczególnie za
sałatką z
pieczarek, ale ich obecność w warzywach, zupełnie inaczej się komponuje. Pozostałe składniki wyraźnie wydobywają z
grzybów aromat i smak.
Sałatka jest bardzo smaczna i to bez niezdrowych dodatków z puszki, jak ciemny brzydki
groszek i tak dalej.Polecam prostą i pyszną
sałatkę jako pomysł na dania imprezowe, na biwak, czy ot tak na zwykłą kolację. W prostych potrawach jest mnóstwo smaku.

Składniki:

40-50 dag
pieczarek3 średnie ugotowane
marchewki3 średnie ugotowane
pietruszkipół niedużego ugotowanego
seleramała świeża
czerwona papryka3
jaja ugotowane na twardo3-4 łyżki
majonezu200-250 ml gęstego
jogurtu naturalnego3-4
kiszone ogórki pokrojone w kostkę1 łyżeczka ostrej
musztardy2 łyżeczki
trzcinowego cukru1 mała
cebulkapęczek
szczypiorku1-2 łyżki
oleju do smażenia2-3 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprz do smaku1 płaska łyżeczka suszonych
ziół prowansalskich lub świeże
zioła (
bazylia,
tymianek)PrzygotowanieZobacz przepis na filmie1.
Pieczarki myję i kroję w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości
oleju, podsmażam pokrojoną drobno i posoloną
cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaję
pieczarki,
zioła prowansalskie i ogólnie doprawiam, bo to ważne, by miały dobry smak. Bardzo krótko duszę, maksymalnie dwie minuty. Jeśli sporo w nich sosu, osączam je na sicie i studzę2. Pokrojone
ogórki również osączam z nadmiaru soku, którego nigdy nie wyrzucam, dodając na przykład do rozcieńczenia domowej roboty
majonezu lub po prostu wypijam - super źródło witaminy C.
Ogórki posypuję połową ilością
cukru, by przełamać nieco ich kwasowość i mieszam.3. Przygotowuję sos - łączę
majonez, oczywiście
majonez domowej roboty z
jogurtem naturalnym,
musztardą, resztką
cukru, odrobiną
soli i
pieprzu, połową posiekanego
szczypiorku i
sokiem z cytryny. Próbuję. Jeśli wszystko gra, odstawiam na chwilę i zabieram się do ścierania warzyw na tarce o dużych oczkach (
marchewki,
pietruszki,
seler).
Pietruszkę i
seler ścieram na jedną miskę, dodaję trochę
soku z cytryny, by nie ciemniały.
Jaja ścieram na tej samej tarce.4. Dno naczynia smaruję niewielką ilością sosu i układam
pietruszkę, wymieszaną z
selerem (to bardzo tanie i świetne w smaku dodatki). Rozsypuję na nie niewielką ilość pokrojonej drobno
czerwonej papryki, zostawiając połowę ilości do dekoracji. Polewam warstwę kilkoma łyżkami sosu i wykładam
pieczarki (dwie łyżki
pieczarek zostawiam do dekoracji). Wyrównuję. Polewam znowu niewielką ilością sosu i wykładam
ogórki. Na ogórkach układam
marchew. Ponownie polewam nieco obficiej sosem. Na środku sałatki układam
pieczarki na kształt koła, wokół którego usypuję wianek z pozostałego
szczypiorku a wokół
szczypiorku, jak na zdjęciu wykładam starte
jajka, które nieco ożywiam, pokrojoną w kostkę jaskrawoczerwoną
papryką. Dekoracja to rzecz gustu, fantazji i dobrej zabawy. Zachęcam i bardzo polecam.Jeśli spodobał Ci się przepis Polub Domogród. Będzie mi bardzo miło...Pozdrawiam Weronika Pozdrawiam Weronika