Wykonanie
Kapusta młoda sama w sobie jest bardzo smaczna, ale kilka dodatków, jak
sos pomidorowy, najlepiej swojski, kilka
grzybków, dają przy degustacji dużą dawkę przyjemności. W czerwcu, praktycznie raz w tygodniu przygotowuje zasadnicze dania z
kapustą młodą w roli głównej. Można ją podawać tradycyjnie z kopytkami, pyzami, ziemniaczkami młodymi z
koperkiem (Ach... W prostocie jest tyle smaku...) lub skromniej, ale zdrowo z
kaszą jaglaną, gryczaną,
ryżem, bądź
fasolą, czy zwyczajnie z chrupiącym
pieczywem. Przepis na idealne pyzy z
mięsem i
pieczarkami.Składniki:2 średnie główki
kapusty lub jedna duża (lepiej przygotować więcej i nadmiar przechowywać w słoikach (
kapustę tyle co zestawioną z ognia przełożyć do wyparzonych słoików i porządnie zakręcić - bez gotowania - zawartość pasteryzuje się bez gotowania słoików w wodzie a obiadkiem będzie można się cieszyć kilka dni)200 ml
sosu pomidorowego lub 0,7 kg świeżych
pomidorów, obgotowanych i przetartych przez sito, czy w całości, drobno pokrojonych, ale bez skórki (można użyć tych z puszki)około 1 niepełnej łyżeczki
soli ( nigdy nie sypię przypraw w nadmiarze, bo lepiej w razie potrzeby później dosolić lub zaostrzyć, niż próbując, denerwować się niepotrzebnie.1-2 łyżki
cukru (niezbędny składnik, podkręcający smak i kolor)1 spora
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
octu jabłkowego lub 2 łyżki
octu balsamicznegoulubione
ziołowe przyprawy (
zioła prowansalskie,
liście laurowe,
ziele angielskie,
chili,
pieprz)Oprócz powyższych składników dodałam 5-6 pokrojonych drobno pokrojonych suszonych podgrzybków i około 250 gram, podobnie rozdrobnionej wędzonki(1
kiełbaska i grubszy plaster
boczku)1 łyżka
mąki pszennej do zagęszczenia sosu (tylko w razie nadmiaru sosu)PrzygotowanieZobacz filmKroimy
kapustę nieco grubiej, niż zazwyczaj. Obgotowujemy i odcedzamy z pierwszej
wody, zapobiegając ewentualnym problemom z żołądkiem, z powodu obecnej w
zieleninie chemii. Nalewamy małą ilość
wody, z doświadczenia wiem, że wystarczy jej około 1 szklanki. Doprowadzamy do wrzenia, delikatnie solimy, dodajemy
cukier i gotujemy jakieś 2 minuty. Po czym dodajemy
grzyby,
ocet jabłkowy, wędzonkę i znowu gotujemy kilka minut, co jakiś czas sprawdzając miękkość
kapusty. Pod koniec dodajemy
sos pomidorowy,
paprykę słodką,
zioła i próbując, korygujemy smak. W rondelku podsmażamy na
oleju poszatkowaną
cebulkę, rumienimy i dodajemy pod koniec
czosnek. Jeśli w garnku z
kapustą jest sporo sosu, wrzucamy do rondelka z
cebulką 1 płaską łyżkę
mąki pszennej i zasmażamy chwilkę całość. Dodajemy do
kapusty i mieszając rozprowadzamy.
Mąkę można zastąpić
bułką tartą, ale sos będzie wtedy kaszkowaty.