Wykonanie
Kochani, a teraz pytanie - jaka jest tradycyjna potrawa na Wigilię? Tak, to czerwony barszcz z uszkami. Mmmmmm.... pycha, uwielbiam! Ten post jest przepełniony praktycznymi poradami, oczywiście podam też przepisy. Zabierajcie się do czytania!:)Uszka przygotowuję dzień przed Wigilią. Od rana gotuję
kapustę na farsz. Ugotowane uszka zahartowuję w zimnej wodzie i układam na talerzu w jednej warstwie, żeby się nie posklejały. Przed podaniem podgrzewam w osolonym wrzątku, a już na talerzu lekko polewam
olejem lnianym. Najlepiej smakują z czystym barszczem. By uzyskać klarowny
wywar, przecedzam go na durszlaku wyłożonym tkaniną tetrową. Ważne też, żeby podawać bardzo gorący. Najlepiej podgrzać go dopiero tuż przed podawać go bardzo gorący. Najlepiej podgrzać go dopiero tuż przed postawieniem wazy na stół. W przeciwnym razie nabierze mało apetycznego rudego koloru.Składniki:ciasto-1/2kg
mąki pszennej-250ml
wody (wrzątek)-1
jajo-200ml
oleju lnianego-
sól-
pieprz młotkowanyfarsz-1kg
kapusty kiszonej-15dag suszonych podgrzybków-2cebule-150ml
oleju lnianego-
sól,
pieprz,
cukier-
majeranek-
liść laurowy-
ziele angielskiebarszcz-1kg
buraków-2
jabłka-duża
cebula-4 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
cukier-
liść laurowy-
majeranek-
ziele angielskie-100ml
octuKapustę płuczę, a
potem zagotowuję dwukrotnie w osolonej wodzie. Dodaję
grzyby,
liść laurowy,
ziele angielskie. Gdy zmiękną, wszystko odsączam, studzę, mocno odciskam i drobno siekam. Dorzucam
cebulę podsmażoną na
oleju. Przyprawiam do smaku. Ciasto zagniatam i dzielę na pół. Do jednej części dodaję otłuszczony
pieprz.
Buraki i
cebulę kroję w talarki, a
jabłka w ćwiartki i wrzucam do garnka z
wodą. Przyprawiam
czosnkiem,
zielem angielskim,
liściem laurowym,
majerankiem,
cukrem i
solą. Gdy się zagotuje, zakwaszam
octem. Odstawiam na dobę. Przecedzam i ponownie zagotowuję. Jeśli trzeba, doprawiam.Dlaczego przepis podaję tak wcześnie? To proste, bo chciałabym żeby wszyscy z niego skorzystali, a zdaje sobie sprawę, że od poniedziałku 22 będzie już za późno na szukanie przepisu na barszcz.
Proponuje podać go w takiej miseczce, moim zdaniem przeurocza i idealna na tą okazję.Miseczka jest projektu świetnego i znanego na całym świecie kucharza Justina Cappa.http://alchemiawnetrz.pl/home/3942-biala-miska-z-ceramiki-justin-capp-16-cm-white-creative-tops.htmlPrzypominam, że do 18 grudnia działa kupon rabatowy. Zapraszam
http://alchemiawnetrz.plMiłego dnia i życzę smacznego!:)