ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna potrawa na Święta

Tradycyjna potrawa na Święta

nazwa

Wykonanie

Kochani, a teraz pytanie - jaka jest tradycyjna potrawa na Wigilię? Tak, to czerwony barszcz z uszkami. Mmmmmm.... pycha, uwielbiam! Ten post jest przepełniony praktycznymi poradami, oczywiście podam też przepisy. Zabierajcie się do czytania!:)
Uszka przygotowuję dzień przed Wigilią. Od rana gotuję kapustę na farsz. Ugotowane uszka zahartowuję w zimnej wodzie i układam na talerzu w jednej warstwie, żeby się nie posklejały. Przed podaniem podgrzewam w osolonym wrzątku, a już na talerzu lekko polewam olejem lnianym. Najlepiej smakują z czystym barszczem. By uzyskać klarowny wywar, przecedzam go na durszlaku wyłożonym tkaniną tetrową. Ważne też, żeby podawać bardzo gorący. Najlepiej podgrzać go dopiero tuż przed podawać go bardzo gorący. Najlepiej podgrzać go dopiero tuż przed postawieniem wazy na stół. W przeciwnym razie nabierze mało apetycznego rudego koloru.
Składniki:
ciasto
-1/2kg mąki pszennej
-250ml wody (wrzątek)
-1 jajo
-200ml oleju lnianego
-sól
-pieprz młotkowany
farsz
-1kg kapusty kiszonej
-15dag suszonych podgrzybków
-2cebule
-150ml oleju lnianego
-sól, pieprz, cukier
-majeranek
-liść laurowy
-ziele angielskie
barszcz
-1kg buraków
-2 jabłka
-duża cebula
-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz, cukier
-liść laurowy
-majeranek
-ziele angielskie
-100ml octu
Kapustę płuczę, a potem zagotowuję dwukrotnie w osolonej wodzie. Dodaję grzyby, liść laurowy, ziele angielskie. Gdy zmiękną, wszystko odsączam, studzę, mocno odciskam i drobno siekam. Dorzucam cebulę podsmażoną na oleju. Przyprawiam do smaku. Ciasto zagniatam i dzielę na pół. Do jednej części dodaję otłuszczony pieprz. Buraki i cebulę kroję w talarki, a jabłka w ćwiartki i wrzucam do garnka z wodą. Przyprawiam czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, cukrem i solą. Gdy się zagotuje, zakwaszam octem. Odstawiam na dobę. Przecedzam i ponownie zagotowuję. Jeśli trzeba, doprawiam.
Dlaczego przepis podaję tak wcześnie? To proste, bo chciałabym żeby wszyscy z niego skorzystali, a zdaje sobie sprawę, że od poniedziałku 22 będzie już za późno na szukanie przepisu na barszcz.
Proponuje podać go w takiej miseczce, moim zdaniem przeurocza i idealna na tą okazję.
Miseczka jest projektu świetnego i znanego na całym świecie kucharza Justina Cappa.
http://alchemiawnetrz.pl/home/3942-biala-miska-z-ceramiki-justin-capp-16-cm-white-creative-tops.html
Przypominam, że do 18 grudnia działa kupon rabatowy. Zapraszam
http://alchemiawnetrz.pl
Miłego dnia i życzę smacznego!:)
Źródło:http://malafilizanka.blogspot.com/2014/12/tradycyjna-potrawa-na-swieta.html