Wykonanie
Piernik na Boże Narodzenie to klasyka i niezapomniany smak
korzennych przypraw. Warto wykorzystywać ten sprawdzony przepis przez okrągły rok. Serdecznie polecam!!!Składniki na ciasto piernikowe5 jajszklanka
cukru250 gram miękkiego
masła lub
margaryny3 szklanki
mąki3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
miodu2-3 łyżeczki dobrej
przyprawy do piernika (Najlepiej zrób ją sam(a))3 łyżeczki
kakaoszczypta
soliWykonanie ciastaWszystkie sypkie składniki mieszamy. W osobnej misie miksujemy całe
jaja z
cukrem, dodajemy
masło , nie przejmując się grudkami (znikną po dodaniu
mąki) i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszane sypkie składniki i
miód. Wstawiamy ciasto w formie o zbliżonych wymiarach: 25 cm x 25 cm lub tortownicę o średnicy do 27 cm do ciepłego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.Masa do piernikakrem budyniowy - składniki0,5 litra
mleka1
budyń śmietankowy1 łyżka
mąki pszennej4 łyżki
cukru250 gram
masła2
żółtka2/3
mleka gotujemy z
cukrem. W pozostałym zimnym
mleku wyrabiamy
budyń z
torebki z
mąką pszenną na gładką masę, którą dodajemy do wrzącego
mleka. Kiedy masa zgęstnieje i stanie się jednolita, zdejmujemy ją z ognia. Po chwili, jeszcze do bardzo gorącego budyniu, dodajemy
żółtka i dokładnie mieszamy. Wystudzony
budyń dodajemy partiami do
masła i cały czas miksujemy. Masę budyniową dzielimy na dwie połowy - do jednej z nich dodajemy
kakao i mieszamy.Przygotowanie piernikaDodatkowo potrzebny będzie pół szklanki
syropu z połowy
cytryny,
wody i
miodu oraz 3 łyżki powideł lub
dżemu. Na dekoracje:
wiórki kokosowe i
polewa czekoladowa.Wystudzony piernik kroimy na cztery blaty, każdy z nich smarujemy
syropem i przynajmniej jeden przekładamy powidłami, by przełamać smak. Pozostałe smarujemy kremem budyniowym - jasnym i ciemnym (jednego z nich zostanie więcej, więc przyda się do przesmarowania
boków). Wierzch piernika polewamy gotową polewą lub z przepisu. Można zrobić polewę z
białej czekolady a choinkę wysypać ciemną tartą
czekoladą.Jak zrobić
przyprawę do piernika?Wymieszaj dwie płaskie łyżeczki mielonego
cynamonu ze szczyptą zmielonych: 3-4 szt goździków+1 ziele angielskie+szczypta startej gałki muszkatołowej+dwie szczypty startego imbiru+szczypta kardamonu+maleńka szczypta
czarnego pieprzu (zamiast
pieprzu wolę dodawać
chilli). Możesz dodać także niewielką szczyptę
kolendry-ja jej nie dodaję, bo przesłania mi piernikowy smak.Taka mieszanka to wystarczająca porcja na jedno spore ciasto.szczypta u mnie to około 1/4 płaskiej łyżeczki