ßßß Cookit - przepis na Pierniczki z kawą miękkie zaraz po upieczeniu

Pierniczki z kawą miękkie zaraz po upieczeniu

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na bardzo miękkie pierniczki, nadające się zarówno do przechowywania, jak i do bezpośredniego spożycia zaraz po upieczeniu. Najfajniejsze w nich jest to że można je jeść od razu nie martwiąc się o swoje zęby;) Upiekłam je już jakiś czas temu, teraz czekają w puszce na przedświąteczne lukrowanie "na świeżo", chociaż osobiście wolę takie nielukrowane.
W zasadzie pierniki z tego przepisu wykonywałam pierwszy raz, domownicy szczególnie zaś tata, który jest wielkim łasuchem piernikowym był bardzo pozytywnie zaskoczony, że może je jeść bez moczenia w herbacie.
Składniki:
1 kg mąki
8 jaj
2,5 paczki przyprawy do piernika
2 łyżki kawy mielonej
1 kostka margaryny
1 kostka masła
0,5 kg cukru ( z tego 1 szkl. przypalić na karmel)
1 szkl. miodu
60 g kakao
0,5 dużego opakowania proszku do pieczenia
3 łyżki amoniaku (rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka)
Sposób
Margarynę i masło topimy, wszystkie składniki mieszamy, tak aby powstało luźne ciasto. Całość zostawiamy na noc. Następnego dnia wałkujemy, wycinamy foremkami wzory, pieczemy na natłuszczonej blasze 10 minut w temperaturze 180 ºC.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2012/12/pierniczki-z-kawa-miekkie-zaraz-po.html