Wykonanie
Dwa przepisy z jednego, idealnego! ciasta. Na słodko i na słono:)Przepis dostałam od Gaduły, która dzielnie towarzyszyła mi wczoraj w kuchni do 2 w nocy, zagniatając, lepiąc i gapiąc się zemną w szybę piekarnika na coraz bardziej złociste pierożki. Dzierżąc w dłoni pyszne
wino, które okazało się fantastycznym elementem uzupełniającym wieczór pełen plotek oraz domowego kleju do kul z włóczki;)NA SŁONO



Składniki na ciasto:400 g
mąki krupczatki150 g zimnego
masła50 g
drożdży5 łyżek kwaśnej gęstej
śmietany5 łyżek
cukru1
jajko + jedno
żółtko1,5 łyżeczki
czosnku w proszkułyżeczka
ostrej papryki w proszku1,5 łyżeczki
soliPrzygotowanie:W miseczce dokładnie wymieszajcie
drożdże z łyżką
cukru aby się rozpuściły.Przesiejcie
mąkę na blat i dodajcie do niej pokrojone na kawałki
masło oraz pozostałe składniki wraz z
drożdżami (nie czekajcie aż wyrosną) i zagniećcie gładkie ciasto.Ciasta nie trzeba schładzać w lodówce. Możecie je od razu cienko rozwałkować i powykrawać kółka o średnicy ok 8 cm. Na każde kółeczko z ciasta nałóżcie po łyżeczce farszu i zlepcie. Posmarujcie roztrzepanym
żółtkiem i pieczcie w temp. 190 stopni aż się ładnie zrumienią.Składniki farszu:0,5 kg
kapusty kiszonej (z
marchewką) przepłukanej w zimnej wodzie10 g suszonych podgrzybków namoczonych we wrzątku przez 30 minut1 średnia
cebula drobno posiekana1 łyżka
masłałyżka
oliwy1/2 łyżeczki
cynamonu2
listki laurowe3 ziarna
ziela angielskiego5
daktyli bez pestek drobno posiekanychszczypta
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Odciśniętą z
wody kapustę drobno posiekajcie i włóżcie do garnka. Zalejcie ją
wodą z moczenia
grzybów iw stawcie na gaz.Dodajcie 2
listki laurowe i 3 ziarna
ziela angielskiego.Na
maśle z
oliwą zeszklijcie
cebulę i dodajcie do niej posiekane
grzyby i
daktyle. Smażcie przez 5 minut po czym przełóżcie całość do
kapusty. W razie potrzeby dolejcie trochę
wody tak aby
kapusta była prawie cała zanurzona.Gotujcie na średnim ogniu pod przykryciem aż płyn w całości odparuje a
kapusta zmięknie. Doprawcie do smaku
solą i
pieprzem i najlepiej wystawcie na balkon, żeby szybciej ostygła.


Takie pierogi będą świetną przekąską na Sylwestrową imprezę. W towarzystwie np. barszczyku :)NA SŁODKOSkładniki na ciasto: 1/2 porcji jak w przypadku pierogów, z pominięciem
soli,
czosnku i
papryki.Składniki
dżemu:250 g
daktyli pozbawionych pestek i z grubsza posiekanychszklanka soku z
pomarańczy + skórka z połowy
pomarańczy3
goździki1/4 szklanki
wodyPlus 2 łyżki
brązowego cukru do posypania ciasta i
żółtko do posmarowania gotowych bułeczek.Przygotowanie:Włóżcie
daktyle do rondelka i zalejcie
sokiem i
wodą. Dodajcie
goździki,
cynamon i skórkę z
pomarańczy i wstawcie na mały gaz. Gotujcie aż sok nieco odparuje i całość zacznie gęstnieć. Zmiksujcie dokładnie i jeśli
dżem będzie zbyt rzadki to wstawcie ponownie na gaz, aby nadmiar płynu odparował.Ciasto rozwałkujcie w kształcie prostokąta. Rozwałkowany blat ciasta posypcie dwoma łyżkami
brązowego cukru i posmarujcie
dżemem zachowując nieposmarowany, ok 2 cm, górny brzeg ciasta. Posmarujcie go roztrzepanym
żółtkiem i od dołu
zwińcie roladę. Pokrójcie ją na 3 cm kawałki i ułóżcie na blasze jeden obok drugiego przecięciem do góry. Posmarujcie resztą
żółtka i posypcie z wierzchu
brązowym cukrem i odrobiną
cynamonu każdą bułeczkę. Pieczcie w temp. 180 stopni do momentu aż nieco wyrosną i będą rumiane:)



