Wykonanie
Fagioli all'uccellettoSkładniki:1 kg
białej fasolki (świeżej lub suchej, jeśli suchej to namoczonej w zimnej wodzie przez przynajmniej 12 godzin)400 gram świeżych
pomidorów2 lub 3 ząbki
czosnkuszałwia100 gram
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuGotujemy
fasolkę w osolonej wodzie. Do przygotowania potrawy używamy garnka z ceramiki. W
między czasie podsmażamy na
oliwie czosnek pokrojony na drobniutkie kawałeczki. Dodajemy ugotowaną
fasolkę, dusimy, następnie dodajemy przetarte
pomidory,
szałwię,
sól i
pieprz. Gotujemy przez pół godziny.Toskanska peperonataSkladniki dla 2 osob:2 duze
papryki (kolor do wyboru)1 biala
cebula1 zabek
czosnku2-3 swieze
pomidory1 szklanka
bialego wina2 lyzki
oliwy z oliweksol i
pieprz
Przygotowanie:Na patelnie wlewamy
oliwe, gdy bedzie goraca wrzucamy na nia
czosnek oraz
cebule pokrojone na drobne kawaleczki. Kiedy
cebula sie zarumieni dodajemy
pomidory pokrojone na kawalki oraz
wino. Dusimy az do momentu kiedy wyparuje
wino. Dodajemy pokrojona
papryke, dodajemy
soli i
pieprzu.Dusimy pod przykryciem 20-30 minut. Jesli potrzeba mozemy dodac troszke
wody.TuttoinsiemeSkladniki:2
ziemniaki3 duze
cukinie1 duza
czerwona cebula150 ml
oliwy z oliweksol i
pieprz
Przygotowanie:Kroimy drobno
cebule, a reszte warzyw w grube plastry. Mieszamy je ze
soba. Na patelnie wlewamy
oliwe, dodajemy warzywa, przyprawiamy
sola i
pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut, pamietajac by potrawe mieszac co jakis czas.ChiuccoSkladniki:500 gram szpinakow3
ziemniaki sredniej wielkosci1 biala
cebula3
cukinie2 lyzki
maki kukurydzianej1
jajo1 opakowanie
ciasta francuskiego3 lyzki
oliwy z oliweksol i
pieprz
Przygotowanie:W osolonej wodzie gotujemy
szpinak (uprzednio umyty, mozemy tez uzyc
mrozonego szpinaku). Odcedzamy go, wyciskamy z
wody, tniemy na drobne kawaleczki.Obrane
ziemniaki i
cukinie kroimy na
male kawalki, gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy. W duzym naczyniu mieszamy
szpinak,
cukinie,
ziemniaki, pokrojona na kawalki
cebule,
make kukurydziana,
jajo, 2 lyzki
oliwy, sol i
pieprz.3/4
ciasta francuskiego rozkladamy w prostokatnej formie. Na ciasto wlewamy mase warzywna, zakrywamy pozostala czescia
ciasta francuskiego. Wierzch nakluwamy widelcem i pokrapiamy
oliwa.Wkladamy do piekarnika na 30-35 minut (temperatura 180 stopni) do momentu az ciasto lekko zbrazowieje.Pieczone
ziemniaki z
prawdziwkamiSkladniki:500 gram ziemniakow250 gram swiezych prawdziwkow (lub ewentualnie 20 gram suszonych prawdziwkow)2 lyzki startego
parmezanu1 lyzka tartej bulki4 lyzki
oliwy z oliwek
Przygotowanie:W osolonej wodzie gotujemy
ziemniaki wraz ze skorka.Kiedy sa jeszcze twardawe wyjmujemy je z
wody, obieramy. Kroimy na grube plastry.Na patelnie wlewamy
oliwe i podsmazamy
prawdziwki (jesli swieze to musimy je oczyscic z ziemi, dokladnie umyc i pokroic na cienkie plasterki; jesli suszone to najpierw musimy je moczyc kilka godzin w zimnej wodzie, nastepnie pokroic na drobne kawalki).Na blasze lub w naczyniu zaroodpornym (uprzednio posmarowanym
oliwa) ukladamy warstwe ziemniakow, prawdziwkow. Posypujemy
tarta bulka,
oliwa pozostala ze smazenia prawdziwkow. Ukladamy nastepne dwie warstwy ziemniakow i prawdziwkow. Wierzch potrawy posypujemy startym
parmezanem, polewamy
oliwa.Wkladamy do pieca na okolo 30 minut (pieczemy w temperaturze 180 stopni).
Ziemniaki sa gotowe kiedy nabiora zlotawego koloru.