ßßß
Tym razem na Restaurant Day przygotowałam min. jesienne tarteletki z indykiem, mozzarellą i warzywami.
Składniki na ok. 10 sztuk:Ciasto:mąka krupczatka – 2,5 szklanki,kasza manna – 0,5 szklanki,margaryna – 250 g,żółtko jaja – 2 szt,zimna woda – 2 łyżki,sól – 1 szczyptaFarsz:udziec z indyka – 60 dkg,ser żółty – 150 g,cebula – 1 szt,ser mozzarella- 180 g,salami – 150 g,cukinia młoda – 1 szt,papryka czerwona – 1 szt,oliwki zielone – 15 szt,kolendra mielona – 1/3 łyżeczki,gałka muszkatołowa- 1/3 łyżeczki,sól do smaku,pieprz do smaku.Przygotowanie:Mąkę wymieszać z kaszą manną i wysypać na stolnicę. Odrobinę posolić i zrobić w mące dołek. Żółtka wymieszać z dwoma łyżkami bardzo zimnej wody i wlać w dołek. Zimną margarynę posiekać nożem na drobne kawałki i dodać do mąki. Zagnieść ciasto – gdyby było za suche można dolać jeszcze łyżkę zimnej wody. Ciasto zagniatamy szybko, aby margaryna nie zdążyła się rozgrzać. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki.W tym czasie przygotować farsz – ugotować udziec z indyka, przestudzić i drobno posiekać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz mieloną kolendrą. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić i wymieszać z mięsnym farszem. Zetrzeć żółty ser i dodać do mięsa. Młodą cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Umieścić na patelni i posolić. Kiedy puści sok, polać oliwą. Przykryć patelnię pokrywką i dusić cukinię 2-3 minuty, aby zmiękła. Podobnie przygotować paprykę tzn. umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić, posolić, skropić oliwą i dusić 2 minuty. Salami, mozzarellę i oliwki pokroić w plasterki.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć z ciasta koła. Wylepić nim natłuszczone foremki do tarteletek. Na każdej tarteletce położyć kawałek papieru do pieczenia, wysypać ryż albo groch i tak przygotowane piec około 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu wysypać groszek/ryż i pozostawić do kolejnych wypieków a na tarteletki nałożyć farsz z indyka. Z boku rozłożyć półplasterki cukinii. Farsz z indyka zakryć plasterkiem mozzarelli. Na mozzarelli na środku umieścić plasterek salami a obok rozłożyć oliwki i kawałeczki papryki. Przygotowane tarteletki zapiekać ok. 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.. Podawać na gorąco. Smacznego.