Wykonanie
Restaurant Day – to bardzo ciekawa inicjatywa – „festiwal jednodniowej restauracji”. Raz lub dwa
razy w roku na całym świecie amatorzy gotują w restauracjach i nie tylko, bo w każdym miejscu, które
daje możliwości, aby coś ugotować. Sama idea Restaurant Day narodziła się w 2011 roku w Finlandii a pierwsza polska edycja miała miejsce w maju 2012 r.Tym razem my blogerzy z Krakowa mieliśmy przyjemność gotować i sprzedawać nasze dania w restauracji Jadalnia przy Al. J. Słowackiego 29. Nie aspekt finansowy jednak jest w tym „kulinarnym wydarzeniu” ważny a realna możliwość sprawdzenia naszych umiejętności. Kiedy pierwszy klient zamawia nasze danie cali aż drżymy z emocji – będzie smakować czy nie będzie… nam smakowało, koleżankom smakowało… ale każdy ma inny gust…stres jest duży. A
potem kiedy zamawia druga i trzecia i czwarta osoba stres mija i jest tylko cudowne uczucie satysfakcjiI właśnie dla tej satysfakcji warto wziąć udział w Restaurant Day – każdemu polecam, ja już nie
mogę się doczekać kolejnej takiej okazji.

Tym razem na Restaurant Day przygotowałam min. jesienne tarteletki z
indykiem,
mozzarellą i warzywami.

Składniki na ok. 10 sztuk:Ciasto:
mąka krupczatka – 2,5 szklanki,
kasza manna – 0,5 szklanki,
margaryna – 250 g,
żółtko jaja – 2 szt,zimna
woda – 2 łyżki,
sól – 1 szczyptaFarsz:
udziec z
indyka – 60 dkg,
ser żółty – 150 g,
cebula – 1 szt,
ser mozzarella- 180 g,
salami – 150 g,
cukinia młoda – 1 szt,
papryka czerwona – 1 szt,
oliwki zielone – 15 szt,
kolendra mielona – 1/3 łyżeczki,
gałka muszkatołowa- 1/3 łyżeczki,
sól do smaku,
pieprz do smaku.Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z
kaszą manną i wysypać na stolnicę. Odrobinę posolić i zrobić w
mące dołek.
Żółtka wymieszać z dwoma łyżkami bardzo zimnej
wody i wlać w dołek. Zimną
margarynę posiekać nożem na drobne kawałki i dodać do
mąki. Zagnieść ciasto – gdyby było za suche można dolać jeszcze łyżkę zimnej
wody. Ciasto zagniatamy szybko, aby
margaryna nie zdążyła się rozgrzać. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki.W tym czasie przygotować farsz – ugotować
udziec z
indyka, przestudzić i drobno posiekać. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową oraz mieloną
kolendrą.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić i wymieszać z mięsnym farszem. Zetrzeć
żółty ser i dodać do
mięsa.
Młodą cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Umieścić na patelni i posolić. Kiedy puści sok, polać
oliwą. Przykryć patelnię pokrywką i dusić
cukinię 2-3 minuty, aby zmiękła. Podobnie przygotować
paprykę tzn. umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić, posolić, skropić
oliwą i dusić 2 minuty.
Salami,
mozzarellę i
oliwki pokroić w plasterki.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć z ciasta koła. Wylepić nim natłuszczone foremki do tarteletek. Na każdej tarteletce położyć kawałek papieru do pieczenia, wysypać
ryż albo
groch i tak przygotowane piec około 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu wysypać groszek/ryż i pozostawić do kolejnych wypieków a na tarteletki nałożyć farsz z
indyka. Z
boku rozłożyć półplasterki
cukinii. Farsz z
indyka zakryć plasterkiem
mozzarelli. Na
mozzarelli na środku umieścić plasterek
salami a obok rozłożyć
oliwki i kawałeczki
papryki. Przygotowane tarteletki zapiekać ok. 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.. Podawać na gorąco. Smacznego.