ßßß Cookit - przepis na Jesienne wytrawne tarteletki na Restaurant Day

Jesienne wytrawne tarteletki na Restaurant Day

nazwa

Wykonanie

Restaurant Day – to bardzo ciekawa inicjatywa – „festiwal jednodniowej restauracji”. Raz lub dwa razy w roku na całym świecie amatorzy gotują w restauracjach i nie tylko, bo w każdym miejscu, które daje możliwości, aby coś ugotować. Sama idea Restaurant Day narodziła się w 2011 roku w Finlandii a pierwsza polska edycja miała miejsce w maju 2012 r.
Tym razem my blogerzy z Krakowa mieliśmy przyjemność gotować i sprzedawać nasze dania w restauracji Jadalnia przy Al. J. Słowackiego 29. Nie aspekt finansowy jednak jest w tym „kulinarnym wydarzeniu” ważny a realna możliwość sprawdzenia naszych umiejętności. Kiedy pierwszy klient zamawia nasze danie cali aż drżymy z emocji – będzie smakować czy nie będzie… nam smakowało, koleżankom smakowało… ale każdy ma inny gust…stres jest duży. A potem kiedy zamawia druga i trzecia i czwarta osoba stres mija i jest tylko cudowne uczucie satysfakcji
I właśnie dla tej satysfakcji warto wziąć udział w Restaurant Day – każdemu polecam, ja już nie mogę się doczekać kolejnej takiej okazji.
Tym razem na Restaurant Day przygotowałam min. jesienne tarteletki z indykiem, mozzarellą i warzywami.
Składniki na ok. 10 sztuk:
Ciasto:
mąka krupczatka – 2,5 szklanki,
kasza manna – 0,5 szklanki,
margaryna – 250 g,
żółtko jaja – 2 szt,
zimna woda – 2 łyżki,
sól – 1 szczypta
Farsz:
udziec z indyka – 60 dkg,
ser żółty – 150 g,
cebula – 1 szt,
ser mozzarella- 180 g,
salami – 150 g,
cukinia młoda – 1 szt,
papryka czerwona – 1 szt,
oliwki zielone – 15 szt,
kolendra mielona – 1/3 łyżeczki,
gałka muszkatołowa- 1/3 łyżeczki,
sól do smaku,
pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z kaszą manną i wysypać na stolnicę. Odrobinę posolić i zrobić w mące dołek. Żółtka wymieszać z dwoma łyżkami bardzo zimnej wody i wlać w dołek. Zimną margarynę posiekać nożem na drobne kawałki i dodać do mąki. Zagnieść ciasto – gdyby było za suche można dolać jeszcze łyżkę zimnej wody. Ciasto zagniatamy szybko, aby margaryna nie zdążyła się rozgrzać. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki.
W tym czasie przygotować farsz – ugotować udziec z indyka, przestudzić i drobno posiekać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz mieloną kolendrą. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić i wymieszać z mięsnym farszem. Zetrzeć żółty ser i dodać do mięsa. Młodą cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Umieścić na patelni i posolić. Kiedy puści sok, polać oliwą. Przykryć patelnię pokrywką i dusić cukinię 2-3 minuty, aby zmiękła. Podobnie przygotować paprykę tzn. umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić, posolić, skropić oliwą i dusić 2 minuty. Salami, mozzarellę i oliwki pokroić w plasterki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć z ciasta koła. Wylepić nim natłuszczone foremki do tarteletek. Na każdej tarteletce położyć kawałek papieru do pieczenia, wysypać ryż albo groch i tak przygotowane piec około 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wysypać groszek/ryż i pozostawić do kolejnych wypieków a na tarteletki nałożyć farsz z indyka. Z boku rozłożyć półplasterki cukinii. Farsz z indyka zakryć plasterkiem mozzarelli. Na mozzarelli na środku umieścić plasterek salami a obok rozłożyć oliwki i kawałeczki papryki. Przygotowane tarteletki zapiekać ok. 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.. Podawać na gorąco. Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/11/jesienne-wytrawne-tarteletki-na-restaurant-day