Wykonanie
Zawsze lubiłam pizzę. Chociaż nie, na początku wręcz jej nie znosiłam. Przełom nastąpił w Warszawie, na Starówce, gdzie w wieku 4 lat spróbowałam pizzy;) Na początku chciałam jeść tylko taką z samym sosem i
serem, nawet bez
ziół, i tak mi smakowała, że powtarzałam to, co w tytule;)Teraz przedstawiam pizzę, którą zrobiłam po dość długim czasie unikania takich potraw. O wiele bogatszą w dodatki, ale również mniam mniam;) Świetnie smakuje na niej lekko skarmelizowana
cebula, a
cukinia jest ciekawym, smacznym dodatkiem . Poza tym ten pełnoziarnisty spód! Szkoda, że w pizzerii takiego się nie uświadczy;)
Pizza na pełnoziarnistym spodzie z warzywami,
salami i
mozzarellą- 7g suchych
drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 250ml letniej
wody- 1 łyżeczka
soli- 175g
mąki pełnoziarnistej- 175g zwykłej
mąki pszennej(użyłam typ 450)- 1 łyżka
oliwy- 1 ząbek
czosnku- 2
cebule-
czerwona papryka- kilka
pieczarek- 1/2 małej
cukinii- kilka plasterków
salami- kulka
mozzarelli- świeży
rozmaryn-
sól,
pieprzDrożdże i
cukier wsypać do naczynia, zalać 50ml
wody i zostawić na ok. 15 minut, aż zaczną się pienić.
Mąkę i
sól wymieszać w misce. Zrobić wgłębienie i dolać
oliwę, wyrośnięte
drożdże i resztę
wody. Wyrobić na jednolite ciasto.Przełożyć na blat czy stolnicę i zagniatać przez kilka minut.Ciasto włożyć z powrotem do miski, przykryć folią i zostawić na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.W tym czasie zeszklić na patelni posiekane
cebule i
czosnek, dodać pokrojoną w paski
paprykę i szczyptę
pieprzu i dusić ok. 10 minut (
woda musi na koniec w większości odparować).Obrać i pokroić w plastry
pieczarki, przygotować
cukinię i inne składniki.Wyrośnięte ciasto zagniatać jeszcze 2 minuty, uformować dowolny kształt i przełożyć na natłuszczoną blachę.Na cieście rozłożyć
paprykę z
cebulą,
pieczarki,
salami, plastry
mozzarelli, zetrzeć
cukinię i posypać wierzch posiekanym
rozmarynem i ew.
przyprawami.Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 15 minut (pod koniec włączyłam termoobieg, by odparował nadmiar
wody z warzyw)Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 650 kcal