Składniki:½ kg mąki2 jajka1 łyżka margaryny4 dag drożdży3 duże cebule½ kostki margaryny „palmy”sólpieprz do smakugałka muszkatołowa do smaku1 szklanka ciepłego mleko z wodąPrzygotowanie:Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajkamii 1 łyżką rozpuszczonej margaryny, gałką muszkatołową i solą do smaku.Następnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą z mlekiem ( mleka ½ szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Cebulę drobno pokroić i udusić w 1/8 kostki palmy z solą i pieprzem. Z gotowego ciasta urywać po kawałku i wyrabiać placki wielkości spodka.Nakładać farsz cebulowy, zwijać w wałek i formować ślimaki.Każdy ślimak maczać w roztopionej palmie od spodu i układać ciasno w formie.Przed wstawieniem do piekarnika posmarować resztą stopionej margaryny od góry.Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na rumiano w temperaturze 200 stopni około pół godziny. Podawać z barszczem np. na Wigilię, możemy również cebulę podsmażyć z pieczarkami.