ßßß
Składniki na ciasto:30 dag mąki15 dag margaryny½ szklanki śmietany2 dag drożdżySól i gałka muszkatołowa do smakuNadzienie:½ kg kapusty½ szklanki grzybów suszonych1 cebula2 łyżki tłuszczu4 łyżki mąki1 jajoSólPieprz ziołowyWykonanie:Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Kapustę poszatkować i również ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć, wymieszać z mąką, zrumienić i połączyć z ugotowaną, odciśniętą kapustą. Następnie dodać pokrojone ugotowane grzyby, wymieszać i doprawić do smaku. Wyrobić ciasto, rozwałkować, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon i pokroić w poprzek.
Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem (możemy posypać kminkiem).
Piec pół godziny w temperaturze 190 stopni.