Wykonanie
Z racji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki
drożdżowe z
kminkiem.
Pora na moje ulubione ślimaczki z
kapustą i
grzybami.

Składniki na ciasto:30 dag
mąki15 dag
margaryny½ szklanki
śmietany2 dag
drożdżySól i
gałka muszkatołowa do smakuNadzienie:½ kg
kapusty½ szklanki
grzybów suszonych1
cebula2 łyżki tłuszczu4 łyżki
mąki1
jajoSólPieprz ziołowyWykonanie:
Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie.
Kapustę poszatkować i również ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć, wymieszać z
mąką, zrumienić i połączyć z ugotowaną, odciśniętą
kapustą. Następnie dodać pokrojone ugotowane
grzyby, wymieszać i doprawić do smaku. Wyrobić ciasto, rozwałkować, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon i pokroić w poprzek.

Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmarować rozmąconym
jajkiem (możemy posypać
kminkiem).

Piec pół godziny w temperaturze 190 stopni.