Wykonanie


1 główka
kapusty1 kg obranych
ziemniaków300 g
kaszy gryczanej2
cebule1 łyżeczka
pieprzu ziołowegosólpieprzok 500 ml rosołu na sos1 garść
grzybów suszonych1
cebula1 szkl rosołu200 ml
śmietanymąka do zagęszczenia ok 1 łyżkaZ
kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zagotować, powoli zdejmować liście.Następnie liście włożyć do garnka z
wodą, dodać łyżkę
octu i ugotować do miękkości ok 20 min.Liście wystudzić, odciąć zgrubiały nerw,
Ziemniaki i
cebulę zetrzeć na tarce, dodać
kaszę przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.Dno brytfanki wyłożyć gorszymi liśćmi, Następnie nadziewać i zwijać gołąbki (masa jest dość rzadka ale nic nie szkodzi) Ułożone gołąbki zalać rosołem , przykryć liśćmi
kapusty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st na ok półtorej godziny.
Grzyby uprzednio namoczone ugotować, odcedzić i przepłukać zimną
wodą.Posiekać drobniej.
Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać do
grzybów, podlać rosołem i gotować ok 20 min na wolnym ogniu, Następnie
śmietanę wymieszać z
mąką i podprawić sos.doprawić
solą i
pieprzem.



Opublikowany w