ßßß

1 główka kapusty1 kg obranych ziemniaków300 g kaszy gryczanej2 cebule1 łyżeczka pieprzu ziołowegosólpieprzok 500 ml rosołu na sos1 garść grzybów suszonych1 cebula1 szkl rosołu200 ml śmietanymąka do zagęszczenia ok 1 łyżkaZ kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zagotować, powoli zdejmować liście.Następnie liście włożyć do garnka z wodą, dodać łyżkę octu i ugotować do miękkości ok 20 min.Liście wystudzić, odciąć zgrubiały nerw,Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać kaszę przyprawić do smaku solą i pieprzem.Dno brytfanki wyłożyć gorszymi liśćmi, Następnie nadziewać i zwijać gołąbki (masa jest dość rzadka ale nic nie szkodzi) Ułożone gołąbki zalać rosołem , przykryć liśćmi kapusty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st na ok półtorej godziny.Grzyby uprzednio namoczone ugotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą.Posiekać drobniej. Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać do grzybów, podlać rosołem i gotować ok 20 min na wolnym ogniu, Następnie śmietanę wymieszać z mąką i podprawić sos.doprawić solą i pieprzem.

Opublikowany w