ßßß
Potrzebujemy:- 200 g grzybów suszonych- 1 dużą cebulę- 1/3 pora- 1/2 śmietany- łyżkę mąki- sól, pieprzPrzygotowanie:Najwięcej zajmie nam przygotowanie suszonych grzybów. Najpierw musimy je dokładnie umyć, a następnie odstawić do garnka z letnią wodą na około 15 minut ( przez ten czas grzyby powinny trochę nasiąknąć ). Następnie wodę, w której znajdowały się nasze grzybki przelewamy do innego garnka, uważając jednak, aby z jego dna nie przelał nam się piasek, który mógł się tam zebrać.W tym nowszym garnku zagotowujemy grzyby, dusząc je w wodzie przez około 30 minut. Następnie grzyby wyciągamy z wody i przemywamy je zimną wodą w durszlaku. (nie wylewamy wody, w której grzyby się gotowały ! )Następnie grzybki kroimy na mniejsze części i wrzucamy je z powrotem do naszego garnka. Teraz zostało nam już tylko podsmażenie cebulki i pora na osobnej patelni i ugotowanie ziemniaków.Gdy cebula i por się nieco zarumienią wlewamy je do garnka z grzybami. Tam pozwalamy im się podusić z grzybami przez około 15 minut. Jeśli macie nadmiar wody - możecie nie przykrywać sosu, woda sama odparuje - jeśli przeciwnie, przykryjcie.Teraz zostało już tylko dodanie mąki i śmietany. Wlejcie do kubka trochę wody, w której gotuje się Wasz sos, do tego dodajcie pół śmietany i łyżkę mąki. Mocno to wymieszajcie do maksymalnie jednolitej masy i powoli wlewajcie do sosu, który cały czas mieszacie.To właściwie już wszystko, teraz zostało Wam tylko dopasować "ostrość" potrawy do Waszych kubków smakowych :)Smacznego,R.Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.