ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówmargaryna 40 gramówjajka 5 sztukmleko 350 mililitrówdrożdże 50 gramówcebula 1 kilogramówolej 2 łyżek stołowychboczek wędzony 125 gramówkminek 1 łyżek deserowychgałka muszkatołowa według uznaniaśmietana 200 gramównatka pietruszki 0,5 pęczekpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Wymieszać przesianą mąkę z 1 jajkiem oraz łyżeczka soli, dodać drożdże rozpuszczone w ciepłym 250ml mleka. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Oczyszczone cebule pokroić w cienkie krążki, a boczek w niewielkie paski. Boczek podsmażyć na oleju tak, aby się zrumienił. Dodać cebulę i całość dusić ok. 7 minut. Mieszając, doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem, ostudzić.Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na duży placek oraz przenieść na natłuszczoną blachę. na wierzchu ułożyć podsmażona cebulę z boczkiem. Utrzeć 4 jajka z gęstą śmietaną i 100 ml mleka. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Tą masą zalać ciasto na blaszce. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach. Oczyszczone listki natki, kilka odłożyć, a resztę posiekać i posypać wyjęte z piekarnika ciasto. Całość udekorować pozostałymi gałązkami pietruszki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: