Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
margaryna 40 gramów
jajka 5 sztuk
mleko 350 mililitrów
drożdże 50 gramów
cebula 1 kilogramów
olej 2 łyżek stołowych
boczek wędzony 125 gramów
kminek 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa według uznania
śmietana 200 gramów
natka pietruszki 0,5 pęczek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wymieszać przesianą
mąkę z 1
jajkiem oraz łyżeczka
soli, dodać
drożdże rozpuszczone w ciepłym 250ml
mleka. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Oczyszczone
cebule pokroić w cienkie krążki, a
boczek w niewielkie paski.
Boczek podsmażyć na
oleju tak, aby się zrumienił. Dodać
cebulę i całość dusić ok. 7 minut. Mieszając, doprawić
solą,
pieprzem oraz
kminkiem, ostudzić.Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na duży placek oraz przenieść na natłuszczoną blachę. na wierzchu ułożyć podsmażona
cebulę z
boczkiem. Utrzeć 4
jajka z gęstą
śmietaną i 100 ml
mleka. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz gałką. Tą masą zalać ciasto na blaszce. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach. Oczyszczone listki
natki, kilka odłożyć, a resztę posiekać i posypać wyjęte z piekarnika ciasto. Całość udekorować pozostałymi gałązkami
pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: