ßßß
Składniki na 16 porcji :250g chudego twarogu400g mąki pełnoziarnistej5 jaj8 łyżek mleka7 łyżek olejusól1 łyżka proszku do pieczenia1,5kg cebuli3 łyżki masła400g kwaśnej śmietanypieprzgałka muszkatołowa200g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkęMąkę wsypać do miski, dodać pokruszony ser, 1 jajo, mleko, olej, ½ łyżeczki soli i proszek do pieczenia, ze składników wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę (ja użyłam blendera, ale i tak nie obyło się bez łez). Dusić na sklarowanym maśle ok. 10 minut. Wymieszać śmietanę i 4 pozostałe jaja, doprawić solą, pieprzem i gałką muszakatołową. Masę przelać do cebuli i dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować , przełożyć na natłuszczoną blachę (ja dodatkowo położyłam folię aluminiową, żeby ciasto nie przywarło do blaszki), wykleić brzegi, wyłożyć masę cebulową i posypać kostkami boczku. Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C i piec ok. 30 minut. Najlepiej smakuje ciepły.PORCJA zawiera ok. 280kcal, białko: 9g, węglowodany: 26g, tłuszcze: 29g
SMACZNEGO!