Wykonanie
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pomysł na nietypowy (jak na mojego bloga) obiad - dziś danie z
boczkiem. Nie polecam jeść go w dużych ilościach, bo to tłusty specjał, ale w odpowiednio skomponowanym posiłku i niezbyt często, nie powinien zaszkodzić naszej figurze.Zresztą jak zawsze, umiar jest kluczem. Myślę, że taki placek spokojnie może konkurować z pizzą, nadaje się na obiad, a także na przyjęcie w gronie znajomych. Do wykonania użyłam bardzo prostych i zazwyczaj dostępnych w kuchni produktów. Jedynie pokrojenie
cebuli może spowodować uronienie łzy, ale mimo tego naprawdę warto.

Składniki na 16 porcji :250g chudego
twarogu400g
mąki pełnoziarnistej5 jaj8 łyżek
mleka7 łyżek
olejusól1 łyżka
proszku do pieczenia1,5kg
cebuli3 łyżki
masła400g kwaśnej
śmietanypieprzgałka muszkatołowa200g chudego
wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszony
ser, 1
jajo,
mleko,
olej, ½ łyżeczki
soli i
proszek do pieczenia, ze składników wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę (ja użyłam blendera, ale i tak nie obyło się bez łez). Dusić na sklarowanym
maśle ok. 10 minut. Wymieszać
śmietanę i 4 pozostałe
jaja, doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszakatołową. Masę przelać do
cebuli i dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować , przełożyć na natłuszczoną blachę (ja dodatkowo położyłam folię aluminiową, żeby ciasto nie przywarło do blaszki), wykleić brzegi, wyłożyć masę
cebulową i posypać kostkami
boczku. Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C i piec ok. 30 minut. Najlepiej smakuje ciepły.PORCJA zawiera ok. 280kcal,
białko: 9g, węglowodany: 26g, tłuszcze: 29g

SMACZNEGO!