Wykonanie
Sezon
grzybowy w pełni, więc warto korzystać i cieszyć się pachnącymi potrawami z udziałem różnych gatunków
grzybów. Ja dziś piekłam wspaniałą tartę z
kurkami, A przepis pochodzi z gazetki Kulinarne hity


Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki1
żółtko1/2 kostki
masłaszczypta
soli1-2 łyżki ciepłej
wodySkładniki na farsz:1 mała
cukinia20 dag
kurek1
cebula20 dag
sera mozzarella1 łyżka
masła1/2 op.
sera fetasólpieprz1/2 pęczka
koperkuWykonanie:Na stolnicę wsypujemy
mąkę, dodajemy schłodzone
masło,
żółtko,
sól i siekamy. Wlewamy
wodę i zarabiamy ciasto. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Cebulę i
cukinię kroimy w kostkę.
Kurki czyścimy i myjemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy
cebulę,
kurki i
cukinię. Doprawiamy, podsmażamy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany
koperek i jeszcze chwilę dusimy. Farsz studzimy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Wystudzony farsz wykładamy na ciasto, dodajemy pokruszony
ser feta. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Następnie tartę posypujemy startą
mozzarellą i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aż
ser się przyrumieni.Smacznego!