ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki ze szpinakiem i mozarellą

Kruche babeczki ze szpinakiem i mozarellą

nazwa

Wykonanie

Przepis na kruche babeczki pochodzi z tej strony. Reszta natomiast to moja wesoła inwencja twórcza :)
Składniki na ciasto:
400 g mąki
200 g masła
3 żółtka
płaska łyżeczka soli
trochę zimnej wody
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, dolewając tyle wody, ile potrzeba, by składniki dobrze się połączyły, czyli naprawdę malutko.
Malutkie foremki do babeczek posmarować masłem (pędzelkiem) i dokładnie wylepić ciastem, odcinając wystające brzegi. Spód kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec ok 20min w temp. 200 C.
(Jeżeli ktoś nie ma specjalnych foremek do takich babeczek,
tylko do muffinów, można nalepić ciasto na odwrocie foremki
i tym sposobem uzyskać zamierzony efekt)
Składniki na nadzienie:
opakowanie mrożonego szpinaku
kostka sera feta
ok. 5 ząbków czosnku
2 małe cebule
pieprz
Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać szpinak i poczekać aż się rozmrozi, chwilę dusić razem z cebulą. Dodać czosnek i ser feta. Dusić ok 10 min. Na końcu doprawić pieprzem. Można ewentualnie dodać odrobinę śmietanki.
Nałożyć masę szpinakową do gotowych babeczek. Położyć kawałki mozarelli i włożyć jeszcze do piekarnika do momentu, aż się rozpuści.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/02/kruche-babeczki-ze-szpinakiem-i.html