Wykonanie
Przepis na kruche babeczki pochodzi z tej strony. Reszta natomiast to moja wesoła inwencja twórcza :)
Składniki na ciasto:400 g
mąki200 g
masła3
żółtkapłaska łyżeczka
solitrochę zimnej
wodyZ podanych składników zagnieść kruche ciasto, dolewając tyle
wody, ile potrzeba, by składniki dobrze się połączyły, czyli naprawdę malutko.Malutkie foremki do babeczek posmarować
masłem (pędzelkiem) i dokładnie wylepić
ciastem, odcinając wystające brzegi. Spód kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec ok 20min w temp. 200 C.(Jeżeli ktoś nie ma specjalnych foremek do takich babeczek,tylko do muffinów, można nalepić ciasto na odwrocie foremkii tym sposobem uzyskać zamierzony efekt)Składniki na nadzienie:opakowanie
mrożonego szpinakukostka
sera fetaok. 5 ząbków
czosnku2 małe
cebulepieprzCebulę pokroić i zeszklić na
maśle, dodać
szpinak i poczekać aż się rozmrozi, chwilę dusić razem z
cebulą. Dodać
czosnek i
ser feta. Dusić ok 10 min. Na końcu doprawić
pieprzem. Można ewentualnie dodać odrobinę
śmietanki.Nałożyć masę
szpinakową do gotowych babeczek. Położyć kawałki
mozarelli i włożyć jeszcze do piekarnika do momentu, aż się rozpuści.Smacznego!