ßßß
Składniki:mięso mielone wołowo-wieprzowe – 40 dkg,kasza manna – 1 szklanka,jaja surowe – 2 szt,cukinia mała – 1/2 szt,pomidor – 1 szt,cebula – 2 szt,bazylia suszona do smaku,papryka mielona – 1 szczypta,olej rzepakowy Tesco do smażenia,ser mozzarella – 100 gsól i pieprz do smaku,sos pomidorowy Passata Tesco – 300 ml,woda – 1 szklanka,świeże zioła: bazylia, oregano cząber – wszystko po 3 gałązki.Przygotowanie:Umyć i obrać warzywa. Pokroić cebulę oraz cukinię w kostkę i usmażyć na odrobinie oleju rzepakowego z Tesco. Po kilku minutach dodać pokrojonego dużego pomidora – ja dodałam ze skórą, ale lepiej jest dodać pomidora bez skóry. Doprawić warzywa solą, pieprzem i suszoną bazylią. Do mięsa wbić dwa małe jajka i dołożyć schłodzone, smażone warzywa. Dosypać kaszę mannę, dosolić do smaku i dobrze wyrobić masę. Odstawić na 15 minut do lodówki. Przed formowaniem kulek jeszcze raz przemieszać. Gdyby mięso było za mało spójne trzeba będzie dosypać jeszcze 2-3 łyżki kaszy manny. Mozzarelle pokroić na grube kawałki. Kłaść na dłoni odrobinę mięsa, na mięsie kwałek sera i zawijać do środka- formować duże kulki i obsmażać na bardzo gorącym oleju.Do rondla wlać Passatę i dolać wodę. Dodać posiekane świeże zioła i posolić. Zagotować. Obsmażone kule wkładać do gotującego się sosu i dusić na małym ogniu około 10 minut. Zlać do sosu olej i smak z patelni, pozostałe po smażeniu kulek.Pulpety podawać na przykład z kaszą kuskus i sałatką z ogórków.Do dekoracji wykorzystałam kwiaty hyzopu.