ßßß Cookit - przepis na Pulpety z kaszą manną

Pulpety z kaszą manną

nazwa

Wykonanie

….
Zrób pulpety, posyp pieprzem,
Majerankiem i pietruszką,
Jak dyktuje ci serduszko.
Dodaj imbir, dosyp soli
I na talerz kładź do woli.
By się goście czuli zdrowo,
Podaj czystą wyborową.
To propozycja Jana Brzechwy, cytat z „Obserwatorium Gastronomicznego” – nie powiem całkiem interesująca…ale z tej wyborowej radziłabym zrezygnować, przy takiej upalnej pogodzie mogłoby się to zakończyć „upadkiem”:)
U mnie ostatnio też były pulpety, danie niby włoskie …bo nadziałam je mozzarellą i udusiłam w sosie pomidorowym, (zresztą nazwa pulpet pochodzi z języka włoskiego p olpetta od polpa, czyli miazga).
Moje pulpeciki nieco różniły się od tradycyjnych, bo zamiast bułki wykorzystałam kaszę mannę a do masy mięsnej dodałam smażone warzywa. Sos zrobiłam z Passaty Tesco.
Składniki:
mięso mielone wołowo-wieprzowe – 40 dkg,
kasza manna – 1 szklanka,
jaja surowe – 2 szt,
cukinia mała – 1/2 szt,
pomidor – 1 szt,
cebula – 2 szt,
bazylia suszona do smaku,
papryka mielona – 1 szczypta,
olej rzepakowy Tesco do smażenia,
ser mozzarella – 100 g
sól i pieprz do smaku,
sos pomidorowy Passata Tesco – 300 ml,
woda – 1 szklanka,
świeże zioła: bazylia, oregano cząber – wszystko po 3 gałązki.
Przygotowanie:
Umyć i obrać warzywa. Pokroić cebulę oraz cukinię w kostkę i usmażyć na odrobinie oleju rzepakowego z Tesco. Po kilku minutach dodać pokrojonego dużego pomidora – ja dodałam ze skórą, ale lepiej jest dodać pomidora bez skóry. Doprawić warzywa solą, pieprzem i suszoną bazylią. Do mięsa wbić dwa małe jajka i dołożyć schłodzone, smażone warzywa. Dosypać kaszę mannę, dosolić do smaku i dobrze wyrobić masę. Odstawić na 15 minut do lodówki. Przed formowaniem kulek jeszcze raz przemieszać. Gdyby mięso było za mało spójne trzeba będzie dosypać jeszcze 2-3 łyżki kaszy manny. Mozzarelle pokroić na grube kawałki. Kłaść na dłoni odrobinę mięsa, na mięsie kwałek sera i zawijać do środka- formować duże kulki i obsmażać na bardzo gorącym oleju.
Do rondla wlać Passatę i dolać wodę. Dodać posiekane świeże zioła i posolić. Zagotować. Obsmażone kule wkładać do gotującego się sosu i dusić na małym ogniu około 10 minut. Zlać do sosu olej i smak z patelni, pozostałe po smażeniu kulek.
Pulpety podawać na przykład z kaszą kuskus i sałatką z ogórków.
Do dekoracji wykorzystałam kwiaty hyzopu.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/07/pulpety-z-kasza-manna