ßßß
makaron rureczki długie 1 op1 jajko na sos boloński600 g mięsa mielonego1 puszka pomidorów całych1 cebula3 ząbki czosnku1/4 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki przyprawy Pfeffer Gold - SKWORCU w składzie (cebula płatek, pieprz czarny, sól, kminek, papryka, czarnuszka, imbir, kolendra, lubczyk, pieprz cayenne, pasternak)3/4 szkl rosołu lub wodykilka suszonych grzybkówsólsos beszamelowy1 kopiasta łyżka masłapół małej cebulkisólpieprzimbir500 ml mleka3 łyżki mąki1 jajkoMakaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Pozostawić na durszlaku.Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lub wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, resztę rosołu, pomidory i grzybki, gotować jeszcze ok 30 min.Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić masło, przysmażyć drobniutko posiekaną cebulkę, dodać mąkę, chwilę przysmażyć i stopniowo ciągle mieszając najlepiej rózgą, dodawać mleko .. w razie potrzeby można dodać więcej, lub rozrobić jeszcze odrobinę mąki gdyby sos był zbyt rzadki. (powinien przypominać budyń. )Na koniec dodać przyprawy do smaku (sos można zmiksować przy pomocy blendera gdyby powstały grudki) Po zdjęciu z ognia dodać jajko i szybko energicznie rozmieszać.Makaron przełożyć do miski, wybić jajko i wymieszać dokładnie by cały makaron był nim pokryty.W brytfance rozłożyć papier do pieczenia lekko posmarować tłuszczem i ułożyć równiutko rurki makaronowe wzdłuż formy. Na nim połowę sosu bolońskiego, następnie znów makaron i kolejna warstwa sosu bolońskiego, znów makaron i cały sos beszamelowy. Można posypać wierch żółtym serem.Zapiekać ok 40 min w temp 180 st

Dzięki Skworcu jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam