Wykonanie
makaron rureczki długie 1 op1
jajko na
sos boloński600 g
mięsa mielonego1 puszka
pomidorów całych1
cebula3 ząbki
czosnku1/4 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
przyprawy Pfeffer Gold - SKWORCU w składzie (
cebula płatek,
pieprz czarny,
sól,
kminek,
papryka,
czarnuszka,
imbir,
kolendra,
lubczyk,
pieprz cayenne,
pasternak)3/4 szkl rosołu lub
wodykilka
suszonych grzybkówsólsos beszamelowy1 kopiasta łyżka
masłapół małej
cebulkisólpieprzimbir500 ml
mleka3 łyżki
mąki1
jajkoMakaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przepłukać zimną
wodą. Pozostawić na durszlaku.
Mięso przysmażyć z drobno posiekaną
cebulą i
czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lub
wody i dusić ok pół godziny. Dodać
przyprawy, resztę rosołu,
pomidory i
grzybki, gotować jeszcze ok 30 min.Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić
masło, przysmażyć drobniutko posiekaną
cebulkę, dodać
mąkę, chwilę przysmażyć i stopniowo ciągle mieszając najlepiej rózgą, dodawać
mleko .. w razie potrzeby można dodać więcej, lub rozrobić jeszcze odrobinę
mąki gdyby sos był zbyt rzadki. (powinien przypominać
budyń. )Na koniec dodać
przyprawy do smaku (sos można zmiksować przy pomocy blendera gdyby powstały grudki) Po zdjęciu z ognia dodać
jajko i szybko energicznie rozmieszać.
Makaron przełożyć do miski, wybić
jajko i wymieszać dokładnie by cały
makaron był nim pokryty.W brytfance rozłożyć papier do pieczenia lekko posmarować tłuszczem i ułożyć równiutko rurki
makaronowe wzdłuż formy. Na nim połowę
sosu bolońskiego, następnie znów
makaron i kolejna warstwa
sosu bolońskiego, znów
makaron i cały
sos beszamelowy. Można posypać wierch
żółtym serem.Zapiekać ok 40 min w temp 180 st



Dzięki Skworcu jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i
ziół które wykorzystam