Wykonanie
By MagicPot, 23 maja 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Szaszłyki z
mięsa mielonego to kolejna propozycja na
mięso z grilla. Szaszłyki można przygotować zarówno na ruszcie grilla jak i na grillu w kuchence. Propozycja odpowiedniego doprawienia tradycyjnego
mięsa mielonego i nadziania go na patyki do szaszłyków, podsmażenia a następnie konsumpcja w towarzystwie
sosów.500g
mięsa mielonegojedna mała
cebulatrzy ząbki
czosnkupół pęczka
natki pietruszkikilka gałązek
kolendryprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, łyżeczka
słodkiej papryki, łyżeczka
kminu rzymskiego, pół łyżeczki
pieprzu cayenne, pół łyżeczki
cynamonu, pół łyżeczki
imbiru, pół łyżeczki
kurkumyPrzygotowanie zajmie niespełna 20 minut.W pierwszej kolejności do średniej wielkości miski wrzucamy
mięso mielone.Następnie drobno siekamy
cebulę i dorzucamy do
mięsa.
Czosnek należy bardzo drobno poszatkować i także dorzucić do miski z
mięsem.
Pietruszkę i
kolendrę należy drobno poszatkować i dorzucić do miski z
mięsem.Wrzucamy wszystkie
sypkie przyprawy do miski i dokładnie mieszamy – najlepiej wymieszać
mięso ręką.Wymieszane
mięso rękoma formujemy w większe walce, które następnie nadziewamy na patyczki od szaszłyków.Przygotowane szaszłyki z
mięsa mielonego układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i zapiekamy z wszystkich stron na ciemno brązowy kolor.Najlepiej smakują na ciepło i można podawać z różnymi rodzajami
sosów.Smacznego!
Polecam inne przepisy na
mięsne pomysły grillowe: