ßßß

Po ciężkim tygodniu w końcu nadeszły te wspaniałe dni -weekend-Chociaż przyszły tydzień zapowiada się równie ciężko, a także następny, ja ciesze się tymi krótkimi chwilami odpoczynku.Możecie się śmiać, ale nigdy wcześniej nie jadłam lasagne. Wiedziałam co to, ale mama nigdy jej nie robiła. A, sama uważałam, że dużo z nią roboty. Jednak wiedziałam, że wiele osób sobie chwali to czasochłonne danie, więc i ja postanowiłam zrobić. Weekend w domu. Pracę rozbiłam na dwa dni, ponieważ robiłam własny makaron i chciałam zaoszczędzić trochę czasu następnego dnia. Oczywiście makaron można kupić, albo zrobić tuż przed.Efekt... byłam zachwycona! Brat również :D Chociaż tato powiedział, że woli burrito . Ale my z bratem jednak stawiamy na lasagne. Chociaż bardzo nietwarzowa to pyszna.
makaron lasagne (ok 20 płatów)200g mąki2 jajka1 łyżka oliwyszczypta soliwoda (1-2łyżki)Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy oliwę i sól. Zagniatamy starając się, żeby jajko nie wypływało z kopczyk. W razie potrzeby podlewamy wodą.Zagniatamy. Dzielimy na kilka części. I na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość 2mm. Wykrajamy płaty lasagne.Lasagnepłaty lasagne (ok.20)900g mięsa mielonego2 ząbki czosnkucebula1 puszka pomidorówsól/pieprz/ papryka/ oregano/bazyliapieczarkisól/pieprzsos beszamelowy2 łyżki masła2 łyżki mąkiszklanka mlekasól/pieprz200g żółtego seraCebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć, aż cebulka się przyrumieni. Dodać mięso mielone i dalej smażyć aż całkowicie zmieni kolor.Dodajemy pomidory i przyprawy chwilę smażymy do zgęstnienia.Pieczarki myjemy, kroimy i dusimy.Beszamel- masło smażymy z mąką chwilę, po czym dodajemy mleko i przyprawy. Mieszamy do zgęstnienia.Układamy:płaty makaronubeszamelmięso mielonepołowę seramakaronbeszamelmięso mielonemakaronbeszamelpieczarkimakaronbeszamelserMakaron dajemy nie ugotowany dlatego trzeba go dokładnie posmarować beszamelem. Zapiekamy w piekarniku przez 30min.Smacznego