Wykonanie
A o oto pierwszy z Waszych pomysłów ! Prosty i sprawdzony przepis na lasagne.Składniki- 15
pieczarek- 1
marchewka- 4 ząbki
czosnku- 1
cebula- 0,5 kg
mielonego mięsa wieprzowego- 2 puszki
pomidorów krojonych-
makaron lasagne- 1
serek śmietankowy (topiony)-
sól,
pieprzWywar:-1 litr
wody- 1
kostka rosołowaSos beszamelowy:- 3 łyżki
masła- 4 łyżki
mąki- 2,5 szklanki
mleka-
sól,
pieprzSposób przygotowaniaFarszW pierwszej kolejności zajmujemy się pokrojeniem
pieczarek i
cebuli,
marchewkę ścieramy na tarce, wyciskamy ząbki
czosnku.
Pieczarki dusimy na patelni. Przekładamy do wysokiego garnka.Następnie
cebulę lekko podsmażamy na rozgrzanym
oleju ( uważajcie, aby jej nie przypalić ). Kiedy już się zarumieni, dodajemy do niej
marchewkę i razem podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając.
Cebulę wraz z
marchewką również dodajemy do naczynia z
pieczarkami.Na patelni podsmażamy
mięso mielone wraz z
czosnkiem, soląc i pieprząc dla smaku, następnie dodajemy je do reszty przygotowanych składników farszu. Do wszystkiego dodajemy także
pomidory i
serek topiony.Teraz należy wymieszać wszystkie składniki, aby połączyły się.Przystępujemy do zrobienia
wywaru. Gotujemy litr
wody, w dzbanku lub innym naczyniu dodajemy do
wody kostkę rosołową. Tak przygotowanym
wywarem zalewamy farsz w garnku.Następnie wszystko gotujemy, aż do odparowania
wody.
Sos beszamelowy: W rondelku podgrzewamy
mleko z
masłem, dodajemy
mąkę mieszając energicznie do otrzymania jednolitej konsystencji.Dodajemy
przyprawy do smaku i doprowadzamy sos do wrzenia. Kiedy stanie się gęsty zdejmujemy go z ognia.
Makaron przygotujmy dopiero wtedy gdy, farsz jest już gotowy. Gdybyśmy zrobili to wcześniej płaty skleiłyby się ze sobą.Gotujemy
wodę, kiedy zaczyna wrzeć zanurzamy w niej płaty
makaronowe na ok 5 sekund, aby sparzyły się, wyjmujemy je i układamy w nasmarowanym
masłem naczyniu ż aroodpornym.Warstwy w naczyniu żaroodpornym układamy w następującej kolejności:-
makaron- farsz-
sos beszamelowyTaką kompozycję przekładamy trzykrotnie, o ile nasze naczynie jest na tyle wysokie, jeśli nie można oczywiście zrobić mniej warstw.Na koniec przykrywamy naszą lasagne
serem ( polecamy
ser:
mozzarella ).Piekarnik nagrzewamy do 190st. , po wstawieniu naczynia ustawiamy termoobieg na 180st i zapiekamy ok. 50 min.To efekt ! Smacznego !E.O