ßßß
ciasto
2 szkl mąki1 jajkoszczypta soliwodasos boloński600 g mięsa mielonego1 cebula2 ząbki czosnkusólpieprzpieprz ziołowymajeranekszczypta cynamonubazylia200 g koncentratu pomidorowegosos beszamelowy600 ml mleka4 łyżki mąki2 łyżki masłapół cebuliszczypta imbiruszczypta gałki muszkatołowejsólpieprz1 jajkoNa początku robimy sos boloński: Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lun wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, koncentrat wymieszać z taką samą ilością wody i dodać do sosu, gotować jeszcze ok 10 min.Ciasto zagnieść, podzielić, rozwałkować i pociąć na 6 prostokątów na wielość formy, u mnie forma o rozm 18x 25 .Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić masło, przysmażyć drobniutko posiekaną cebulkę, dodać mąkę, chwilę przysmażyć i stopniowo ciągle mieszając najlepiej rózgą, dodawać mleko .. w razie potrzeby można dodać więcej, lub rozrobić jeszcze odrobinę mąki gdyby sos był zbyt rzadki. (powinien przypominać budyń. )Na koniec dodać przyprawy do smaku (sos można zmiksować przy pomocy blendera gdyby powstały grudki) Po zdjęciu z ognia dodać jajko i szybko energicznie rozmieszać.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód natłuścić oliwą.Ułożyć 1 płat ciasta , na nim 1/3 sosu bolońskiego, przykryć drugim płatem ciasta, rozsmarować 3-4 łyżki sosu beszamelowego, położyć 3 płat , znów 1/3 sosu bolońskiego - 4 płat - sos beszamelowy, 5 płat - sos sos boloński - 6 płat i resztka sosu beszamelowego. Wstawić do piekarnika na 40 min.. przed zakończeniem można posypać żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec.
Opublikowany w